Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anmält kvinnovåld ökade kraftigt i fjol

I fjol nästan dubblerades antalet anmälningar om misshandlade kvinnor i Hudiksvall.

Siffrorna får först tala för sig: 27, 32, 44, 35 och så i fjol 60.

Det är polisanmälningarna från de senaste fem åren som gäller kvinnor som misshandlats i nära relationer i Hudiksvall.

– Statistiskt är det är en så pass stor höjning så det är intressant, säger Lars Fredin, chef för polisen i norra Hälsingland.

I hela landet ligger antalet anmälningar kvar runt 12 400 varje år. Men i Gävleborg märks också en tydlig förändring. Från cirka 330 anmälningar per år, till i fjol 416.

Men siffrorna kan inte avslöja om fler kvinnor faktiskt misshandlas i sina relationer eller om det mer handlar om att kvinnorna i högre utsträckning anmäler våldet.

Lars Fredin vill följa upp siffrorna och se vad de säger om ett år.

– Ligger de kvar, och vad beror det i så fall på?

Kvinnovåld är ett brott med stort mörkertal. Det kan finnas ett starkt beroendeförhållande till partnern eller en rädsla för att hotbilden ska förvärras om våldet polisanmäls.

– Det har jag full respekt för. Ibland är det en berättigad rädsla. Det är inte enkelt, säger Hudiksvalls kvinnovåldssamordnare Maria Lövgren och berättar att det inte är ovanligt att kvinnor vill ta tillbaka anmälningar som de gjort.

Att anmälningarna ökade i fjol, handlar inte om att fler kvinnor misshandlas, utan om att fler vågar anmäla, enligt Maria Lövgren.

– Det är jag ganska övertygad om, säger hon.

Flera förklaringar kan finnas till att anmälningarna blev fler.

Polisen har till exempel haft utbildningar för att bättre kunna upptäcka våld i familjer när de är ute på jobb. Brott i nära relationer är ett av Gävleborgspolisens fokusområden.

I fjol sattes stort fokus i media på hur kvinnor utsätts för grova hot på nätet och när hot och våld mot kvinnor uppmärksammas på det sättet kan det stärka utsatta kvinnor att våga anmäla.

Nyligen skrev tidningen om Maria Lövgren och direkt fick hon flera nya kontakter med kvinnor.

Maria Lövgren tolkar de fler anmälningarna som ett tecken på att kvinnorna har en tilltro till rättssystemet och att det faktiskt kan bli en förändring till det bättre.

– Tror man att det bara blir några tangentslag, då utsätter man sig inte för det.

Just det att ge stöd till kvinnor som anmäler och få dem att känna sig trygga är viktigt för att fler ska våga anmäla när de misshandlas i sina relationer, enligt Maria Lövgren.

– Jag tror att det är viktigt att ha fokus på det, säger hon.