Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anmäler läkare för miss av njurfel

55-årige Ove Lindeberg har en helt förstörd njure och den andra fungerar bara till sex procent. Nu anmäler han läkaren som under flera år bara gav lugnande besked.

Ove Lindeberg i Hudiksvall har svårt att hålla tillbaka tårarna

– Allt är förstört. Det går inte att planera något. Ekonomin är i botten.

Sedan ett år tillbaka måste han ha dialysmaskinen igång nästan varje natt. Det är svårt att sova. Han är heltidssjukskriven.

– Antingen har jag gikt i fötter och knän eller så mår jag illa. Ibland kan jag må jättebra och då vet jag att det kommer något riktigt skit om några dagar.

Ove är född med en skrumpnjure och har livet igenom gått på provtagningar och kontroller.

– Man har sagt till mig att jag hade en frisk njure och det räckte, men för fem år sedan började jag må sämre och började tappa känseln i fötterna. Jag gick på kontroll två–tre gånger per år, men läkaren sa att det inte var någon fara.

Förra hösten blev Ove riktigt dålig. Han låg och spydde en hel helg. När han på måndag ringde medicinmottagningen på Hudiksvalls sjukhus var hans ordinarie läkare ledig. Han fick tala med en annan läkare som sa att han direkt skulle åka till akuten och sedan skickades han till Gävle sjukhus där dialys genast sattes in.

– Sedan har jag träffat flera läkare både i Gävle och Hudiksvall som säger att det här borde ha upptäckts för flera år sedan. Bland annat skulle jag ha slutat med mjölkprodukter. Jag älskar ju mjölk och drack 2,5 liter per dag,

Nu har han gjort en anmälan för att få Socialstyrelsen att utreda vad som hänt.

Tidningen har sökt Per Wessén, chefsläkare för landstingets medicinverksamhet, utan resultat.