Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anmälan av omstridd Makode Linde-utställning tas inte upp av DO

Tidigare i vår anmälde anställda på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm sina chefer till diskrimineringsombudsmannen (DO) då de ska ha tvingats arbeta med konstnären Makode Lindes kontroversiella utställning som öppnade i januari. Nu har DO valt att inte ta upp ärendet, rapporterar SVT.

Vi har gjort den bedömningen att eftersom anmälarna har upplevt sig kränkta av besökare så faller inte ärendet inom diskrimineringslagstiftningen. Däremot kan det röra sig om en arbetsmiljöfråga, men det vill jag inte uttala mig om med någon säkerhet, säger Anna Eriksson, handläggare på DO, till SVT.

I anmälan, som rör diskriminering på grund av etnisk tillhörighet, skrev en av de anställda att "Kulturhuset/Stadsteatern har tagit in och legitimerat en afrofobisk/rasistisk utställning som jag som icke-vit anställd ska bemanna", och menade att önskan om att inte jobba med utställningen inte har hörsammats. Personalen har även tvingats höra rasistiska tillmälen från besökare i samband med utställningen.