Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ankrace med guldkant

I slutet av april blir det ankrace i Hudiksvall.

Annons

Ankrace genom städer med kanaler och andra vattendrag blir allt populärare. Nu sällar sig Hudiksvall till detta sällskap, och lördagen den 28 april ska 2 000 numrerade plastankor släppas vid kanalbron på Kålhagsgatan för att nå slutmålet vid Möljen.

Det är Föreningen för främjandet av fågellivet i Lillfjärden som står bakom arrangemanget.

– Det handlar mycket om guldkant i detta arrangemang, säger Ulf Sundh, tävlingsgeneral. På 20-, 30- och 40-talen var Lillfjärden med alla dess fåglar en guldkant för många människor. Föreningen hade över 900 medlemmar, inte dåligt med tanke på att det i staden fanns runt 4 000 invånare den här tiden. Många av dessa människor finns nu exempelvis på kommunens äldreboenden.

Det är här som begreppet guldkant återkommer. Behållningen av ankracet ska nämligen oavkortat gå som guldkant på tillvaron för de som finns på kommunens 15 äldreboenden med cirka 550 platser. Även Handikappades Lokala Samarbetsgrupp, HLS, med sina föreningar ska få del av guldkantpengarna.

– Totalt handlar det om i runda tal 40 000 kronor som ska delas ut. Pengarna ska gå till aktiviteter som bryter vardagsmönstret. Deltagarna i ankracet kommer heller inte att bli lottlösa, säger Ulf Sundh.