Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Aningslöst misstag blev Centerns svek

Centerns roll för kärnkraften började bra som en viktig aktör i folkomröstningen mot utbyggnaden.

Men det dröjde inte länge förrän Fälldin gav klarsignal för ett kärnkraftverk. Rollen som statsminister var viktigare än tidigare löften.

Långt senare fattade S, V och C ett nytt energibeslut. Man körde över folkomröstningsresultatet men kom, måste erkännas, fram till ett avvecklingsbeslut. Hur effektivt var det? Maud Olofsson själv har deklarerat att den vägen till avveckling inte dög och valde i stället att gå in på dagens ”lösning”. C har gått med på en ny satsning på tio nya reaktorer kombinerat med kravet på att kärnkraften själv ska bekosta sina egna försäkringar upp till tolv miljarder kronor och, som hon vill kalla det, en snabb utveckling av alternativ elproduktion.

Bra, säger C, ingen planerar för ny kärnkraft. Ändå verkar representanter för de svenska kärnkraftsbolagen för att nya aggregat ska byggas.

När trepartiuppgörelsen gjordes var jag ordförande i Folkkampanjen mot kärnkraft och fungerade också som ett direkt stöd till Eva Goës, MP:s förhandlare. S accepterade inte Goës olika krav och ”kastade ut MP” ur samarbetet.

De tre partierna gjorde tre stora fel.

• De tvingade inte kärnkraftsbolagen att bära sina egna kostnader. Inte heller alliansens nya uppgörelse når ända fram. Tolv miljarder räcker inte på långa vägar vid stora katastrofer som den i Fukushima.

• De kopplade avvecklingstakten till utvecklingen av alternativ. Men kärnkraftens massiva elproduktion minskade energijättarnas intresse för sol och vind och endast de stigande energipriserna blev motiv för att satsa på energieffektivisering. Tillgången var ju garanterad.

• Det allvarligaste var dock att de aldrig fastslog hur farlig och destruktiv kärnkraftsteknologin är. En teknik, så långt ifrån kretsloppsanpassning som möjligt, med enorma olyckskonsekvenser och obegripliga lagringsproblem, skulle avvecklas endast på ekonomisk grund.

Denna hållning var då kanske bara ett aningslöst misstag, men i dag har det blivit en aktiv politisk sanning genom Centerns svek då partiet nu har accepterat nybyggen genom alliansen.

Visst är kärnkraften en utbränd idé, som inte kan bära sina egna kostnader, men det är en farlig väg att godkänna den i en värld där energipriserna följer allt annat än rationella ekonomiska spelregler och än mindre ekologiska.

Det är bara att hoppas att Centern kommer in i lägret som ser konsekvenserna av Fukushima, lagringsproblemen med mera och konstaterar att det enda rimliga är en snabbavveckling. Då kanske deras trovärdighet kan återvinnas i denna fråga.

László Gönczi

miljöpartist

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel