Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ångest och utanförskap i Ringaren i Notre Dame

Ut på scenen dansar glada barn i clowninspirerade dräkter. Den fartfyllda låten "Paris" med Après la classe strömmar ur högtalarna och vi förflyttas till 1400-talets Paris.

Det är cirka 85 dansare mellan sju och femton år som deltar i föreställningen. Elever från Dansakademien har huvudrollerna medan alla övriga dansgrupper från Söderhamns Kulturskola gestaltar miljöer, händelser och stämningar.

– När Esmeralda ska brännas på bål är det dansare som gestaltar elden. Grupperna och rollinnehavarna är beroende av varandra, berättar Jessica Lindell Hörning.

Det var inte länge sedan många av dansgrupperna medverkade i Kulturskolans uppsättning av Romeo och Julia. Under torsdagen övar alla grupper en efter en tillsammans med rollinnehavarna i Ringaren i Notre Dame för att se att allt sitter inför genrepet och premiären. I ett av numren bär dansarna svarta kåpor och ögonbindel. Musiken är ERAs Ameno med sakral munksång. Framträdandet skildrar ångest.

– Det var gruppen ERA som gav mig idén om att sätta upp Ringaren i Notre Dame som avslutningsföreställning. Jag lyssnade på deras ghotiska mässande musik och kände att jag ville jobba med något allvarsamt ocgh tungt. Den här historien är lätt att ta till sig, med ringaren Quasimodo som inte får vara med de andra.

I Jessica Lindell Hörnings dansföreställningar väger känsla och uttryck tyngre än perfekt synkade danssteg.

– Jag har alltid något nummer med där jag hoppas att folk ska ta fram näsdukarna. Och jag vill att man ska få med sig något när man lämnar teatern, säger hon.

Det är hennes sjätte dansföreställning med elever från Söderhamns Kulturskola. Under onsdagens repetitioner är hon förvånansvärt lugn.

– Jag börjar få rutin. Det är alltid lite nervöst, men det är den roligaste veckan på hela året. Alla vanliga repetitioner är inställda. Kostymer tas på, ljud och ljus ska fixas och vi får äntligen se numren i sin helhet. Jag undrar varje år varför vi inte har föreställnningar varje vecka, säger Jessica Lindell Hörning och skrattar.