Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledare: Nej Jonas Sjöstedt du skrämmer inte riskkapitalbolagen till börsen

/

Jersey och Guernsey, Jersey och Guernsey, Jersey och Guernsey.

Annons

Det var Jersey och Guernsey som upprepades i en oändlighet av Jonas Sjöstedt i valrörelsen. Vänsterledaren talade hellre om riskkapitalbolag och skatteparadis än om industriarbetaren i Degerfors eller undersköterskan i Umeå.

I väntan på att regeringen presenterar ett förslag av något slag är kampen för ett vinstförbud än i dag Vänsterpartiets viktigaste fråga. I en intervju med Dagens industri uppger Sjöstedt att börsnoteringen av Attendo beror på att riskkapitalbolagen vill göra exit innan ett vinstförbud finns på plats. Samma resonemang fördes från vänsterpartiets sida när Capio börsnoterades under sommaren.

Marknaden verkar dock inte särskilt rädd för Vänsterpartiets hot om vinstförbud. Capio börsintroducerades i juni och har ökat i värde på börsen. Någon ägarflykt har heller inte skett efter börsintroduktionen. Majoritetsägare i Capio, med 58 procent av aktierna är fortfarande Ygeia Equity AB vilket kontrolleras av de två riskkapitalbolagen Nordic capital och Apax.

Det samma verkar av allt att döma gälla Attendo som börsintroducerades under måndagen. Under premiären på börsen ökade Aktien snabbt i värde med 40 procent från 50 till 70 kronor. Tiden får utvisa om den starka uppgången håller i sig. Men marknaden verkar i vart fall inte nervös över hotet om ett vinstförbud i svensk lagstiftning.

Riskkapitalbolag har som affärsidé att köpa företag, tillföra investeringskapital, utveckla företaget och sen inom en planerad tidsram sälja med god förtjänst. Affären för riskkapitalbolag ligger alltså inte primärt i att företaget man köper levererar vinst, utan att man lyckas sälja företaget till ett högre pris än vad man köpte det för. Riskkapitalbolagens affärside kan alltså jämföras med spekulanten som köper en gammal dassig lägenhet, renoverar upp den och säljer till ett högre pris.

Flera mätningar visar att privata aktörer är bättre än det offentliga på att bedriva vård och omsorg. Genom hållbar och skicklig verksamhet lyckas välfärdsföretagen öka sitt värde. Myten om att en styvmoderligt behandlad välfärd för att kunna plocka ut högre vinst stämmer alltså inte. Så skapas inga hållbara affärer.

Att Capio och Attendo står stadigt på börsen, med dess tillgång på finansiell information visar att marknaden har ett förtroende för vård i privat regi. Aktieägare litar alltså mer på marknadsekonomin än på Jonas Sjöstedt.

Börsintroduktionen av Capio och Attendo handlar inte om att gamla ägare vill fly från en bransch där man fruktar reglering. Svaret ligger förmodligen i att börsen är det naturliga nästa steget i utvecklandet av företag som Capio och Attendo. Säkert kommer fler följa efter.

Riskkapitalbolag är duktiga på att utveckla företag genom sitt ägarskap, men det ligger inte i deras affärsmodell att förvalta företag.

En dag kommer alltså riskkapitalbolagen lämna välfärdsföretagen. Men det kommer vara ett affärsmässigt beslut och inte ett beslut fattat av rädsla inför Jonas Sjöstedt och hans vänsterpari.

Mer läsning

Annons