Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hade hemmagjord k-pist och bomber i bilen

En man greps i Örnsköldsvik misstänkt för bland annat vapenbrott efter att stoppats av polis för en fordonskontroll under natten till fredagen.

Annons

Det var vid ett rutinstopp av en personbil som polisen anträffade en hemmagjord k-pist i bilen.

– Det är ett rent hemmabygge, bilägaren har svetsat ihop något eget. Den ser ut som en k-pist och bedöms fungera, men om den fungerar som en k-pist vet vi inte, säger Martin Södervall, vakthavande befäl vid polisen.

Patrullen hittade även flera mindre hemmagjorda bomber i handskfacket, som var gjorda av svartkrut och krutstubin i toapappersrullar.

Föraren, en man i 40-årsåldern som saknar körkort, greps på plats misstänkt för vapenbrott samt befattning med explosiva varor.

Polisen beslutade att göra en husrannsakan i mannens hem, där de hittade flera hemmagjorda bomber samt kemiska ämnen som enligt polisen är beståndsdelar i hemmagjorda sprängmedel.

I hemmet fanns även en man som är kompis till den gripne.

– Han är inte frihetsberövad, men han hade haft med sig grejer till hemmet, som inte var färdigblandade, säger Martin Södervall.

Den gripne mannen är ostraffad sedan tidigare och uppgav i förhör att han gillar att spränga, men att det enbart sker på skjutbanor.

– Det är inte okej att spränga på någon plats utan tillstånd, säger Martin Södervall.

Vad var mannens syfte med k-pisten?

– Han säger att han har skjutit salut med den, säger Martin Södervall som också uppger att det är förbjudet att både inneha och använda vapnet.

Efter förhör beslutade åklagare att frige mannen . Han är fortsatt misstänkt för vapenbrott, olovlig körning samt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor – ett brott som kan ge böter eller fängelse i högst ett år.

Mer läsning

Annons