Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Massor av döda harar i Norrland

/
  • Hundratals harar i Norrland har dött av bakterien som sprider harpest.

Hundratals döda harar har hittats i Norrland och flera fall av harpest har också inträffat.
Omfattningen av smittspridningen är dock fortfarande osäker.
– Vi har fått massor av samtal och flera djur ska analyseras. Om några dagar vet vi nog mer om omfattningen, säger Mikael Propst som är pressansvarig hos Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.

Annons

Att Norrbotten och Västerbotten är hårt drabbat vet man redan. Men kunskaperna om hur det ser ut i övriga Norrland är mer vaga.

Harpest, eller tularemi, är en bakteriesjukdom som är smittsam och ofta dödlig för hararna.

Sjukdomen sprids via kontakt eller via myggor. Den kan även drabba människor.

Lars Blad, smittskyddsläkare i Västernorrland, säger också att man ännu inte vet så mycket om situationen i länet, men att han inte märkt något alarmerande än så läge.

– Vi har ett känt fall just nu i länet där en människa smittats av harpest. Men situationen kan förändras och det är svårt att veta hur utvecklingen blir, säger han.

Precis som sorkfeber är harpest en smittsam sjukdom som går i cykler mellan åren, påpekar han. Visa år inträffar flera tiotals fall i länet. 2012 var ett år med många fall i länet.

Sjukdomen sprids framför allt under sensommaren och tidig höst.

Människor smittas antingen via myggor, via kontakt med sjuka harar eller via damm.

– Harpest är en anmälningspliktig sjukdom och tillika zoonos, det vill säga den kan även smitta människor. Därför är det viktigt att både rapportera och skicka in djur för obduktion så att vi kan säkerställa en diagnos, säger biträdande stadsveterinär Jonas Malmsten.

SVA uppmanar samtidigt den som tar hand om döda harar för kommande analys att använda handskar och ha en god handhygien.

Mer läsning

Annons