Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ångerfull Fridner (S) tycker att polisanmälan "luktar politik"

 
Örjan Fridners politikerersättning
Visa alla artiklar

Dagen efter polisanmälan är Örjan Fridner (S) ångerfull för sitt eget agerande och på tisdagen skulle han betala tillbaka all ersättning han fått ut under året, 37 000 kronor.Men han tycker att de rättsliga åtgärderna är väl hårda. Socialdemokraten tycker att det känns som att anmälan har politiska förtecken.

På måndagen polisanmäldes Örjan Fridner av Ljusdals kommun sen det framkommit att han fått ut för hög ersättning för sina politiska uppdrag. S-politikern menar att det var han själv som slagit larm, och i skenet av det, borde behandlingen blivit en annan.

– När jag upptäcker att ersättningen ligger fel, och larmar för att jag vill göra upp med kommunen. Att då polisanmälas, det känns hårt, säger Örjan Fridner.

Han tycker det känns som att anmälan har politiska förtecken och menar att det är ett angrepp på honom från hans politiska motståndare. Han syftar på kommunalrådet Lasse Molin (M) agerande och anser att moderaten "uppviglade till en polisanmälan" i samband med att ärendet blev känt.

– Och sen berömma det i en artikel efter anmälan är gjord, det luktar politik, säger Örjan Fridner.

Men Lasse Molin säger att det ska ställas höga krav på att politiker gör rätt för sig, har han inte en poäng i det?

– Jo, och jag tycker att jag har misslyckats. Men är det värt en polisanmälan, när jag har försökt göra rätt för mig.

Han medger att han bär ett stort ansvar i det inträffade. Han överskattade företagets möjligheter, och han borde ha agerat för att rätta till felen långt tidigare. På tisdagen väntade han på en faktura från kommunen för att kunna betala in alla pengar han fått ut sedan förra året, 37 000 kronor. Han vidhåller att det inte var med något illa uppsåt, hans ambition har aldrig varit att ta några pengar han inte har rätt till, säger han.

Läs mer: Personalchefen om polisanmälan: "Det har pågått systematiskt"

Han beklagar om händelsen försämrar väljarnas syn på politiker.

– Jag är hemskt ledsen om detta förstärker bilden av politiker som giriga. Det är en av de sju dödssynderna. Bilden av politiker är att det ska vara någon som folk ska kunna lita på och ha förtroende för, säger Örjan Fridner.

Han har inte hunnit fundera mer över sin politiska framtid. Den 16 maj ska partiet träffas och prata igenom det inträffade. Örjan Fridner fortsätter hålla dörren öppen för att lämna politiken efter runt 40 år. Om det framkommer att partiet saknar förtroende för honom, säger han att han kommer lämna direkt. Detsamma gäller förtroendet från väljarna.

– Har man inte förtroende hos de man ska leda och samarbeta med, då finns det bara en sak att göra. Då ska man ta sin hatt och gå, säger Örjan Fridner.

Lasse Molin (M) poängterar att det är förvaltningen som ligger bakom anmälan, även om han själv delar uppfattningen att det bör anmälas efter den information som kommit fram. Men påståendet att polisanmälan skulle ha politiska förtecken tillbakavisas kraftigt av kommunalrådet.

– Absolut inte. Om en annan politiker varit i samma situation skulle jag reagerat på samma sätt, säger Lasse Molin.