Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Angenäma problem för alliansregeringen

/

Det går bra för alliansen. Sannolikheten för att regeringen ska få fortsatt förtroende av väljarna att styra landet är i dag betydligt större än för bara några månader sedan.
I alla opinionsmätningar som har kommit den senaste tiden har man ett större väljarstöd än vad de tre rödgröna partierna lyckas att samla ihop.

Annons

Enligt Försäkringskassans senaste statistik fortsätter ohälsotalet att sjunka. I juli låg det på 30,8 dagar, vilket är en minskning med nära 10 procent jämfört med samma månad förra året.

Så det är med all säkerhet ganska så glada statsråd som i går samlades på Harpsund för regeringens traditionella budgetöverläggningar med tillhörande kräftskiva. Men i år blev det dessutom förhandlingar kring det gemensamma valmanifest som alliansen ska gå till val på.

Även om allianspartierna är överens om mycket, finns det också en del som skiljer dem åt. Och eftersom det gemensamma valmanifestet inte bara ska ha som syfte att locka väljare utan även kommer att utgöra basen för alliansregeringens politik den kommande mandatperioden – under förutsättning att den får fortsatt förtroende av väljarna – blir innehållet väldigt viktigt.

Det här gör naturligtvis att partierna är oerhört måna om att få med så många av sina hjärtfrågor som möjligt i valmanifestet.

För de mindre partierna handlar det också om att visa för väljarna att det spelar roll om man röstar på dem, så att borgerliga väljare inte per automatik lägger sin röst på Moderaterna.

Av den anledningen samlades partiledarna för de fyra borgerliga partierna för enskilda samtal med finansminister Anders Borg (M) redan i torsdags. Och även efter gårdagens möte återstår det en del förhandlingar för partiledarna att klara av innan valmanifestet – antingen som helhet eller i valda utspridda delar – slutligen kan presenteras för väljarna.

När finansminister Borg i går höll presskonferens var det en minst sagt ljus bild som han målade upp. Den svenska ekonomin har återhämtat sig mycket starkt. Tillväxten blir högre än vad man tidigare har räknat med. Samtidigt sjunker arbetslösheten mer än tidigare bedömningar, även om den fortfarande är fortsatt hög.

Regeringen tror nu på balans i statsbudgeten redan till 2011 överskott de två efterföljande åren. Tidigare har man inte räknat med balans förrän 2012.

Det borde alltså finnas ordentligt med utrymme för nya reformer. Men Anders Borg har gjort sig känd som en försiktig general. Och den inställningen har inte förändrats bara för att vi är väldigt nära ett val.

Exempelvis varnar han för att osäkerheten i Sydeuropa och Storbritanniens stora budgetunderskott utgör orosmoln på den för Sverige annars ljusa himlen.

Därför anser finansministern att reformutrymmet för hela mandatperioden ligger någonstans mellan 30 och 40 miljarder kronor. Men att det bara för 2011 kan bli tal om "skarpa" reformlöften och det utrymmet uppgår till runt tio miljarder kronor.

Så helt enkelt kommer det inte att bli för alliansen att skriva sig samman. Men de får trösta sig med att det är angenäma problem som de brottas med. Det är vilka satsningar som ska göras som de ska enas kring. Inte nedskärningar och besparingar.

Det här är effekten av regeringens ansvarsfulla sätt att sköta statsfinanserna.

Mer läsning

Annons