Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ångbåtsfärder återupplivas i Ström

Far och son Hansson från Stocka håller ångan uppe på Sörsjön. Strömsbruk blir en attraktion rikare när ångbåtsvisslan ljuder och Alajne stävar ut genom sundet mot Bredviken.

Annons

– Det känns som en belöning efter sju års renovering på landbacken, säger befälhavaren och ångbåtsentusiasten Henrik Jonsson.

För två veckor sedan skedde sjösättning. Den provisoriska ångbåtsbryggan vid Uvbovägen har sedan dess varit ett lokalt utflyktsmål för vetgiriga bybor.

Med farsan Tommy Jonsson i besättningen har Henrik Jonsson försäkrat sig om stor sakkunskap ombord. På sextiotalet var han under några år eldare på den ångdrivna bogserbåten Strömsbruk som gick på lasttrad till Ljusne. Då lärde han sig hantera ångmaskinens alla mysterier.

I motsats till de flesta gamla ångdrivna båtar konstruerades Alajne i början av 1940 - talet som en ren fritidsbåt. Tillverkningsort är Torpshammar i Medelpad och hemmahamnen låg i Holmsjön nära Ånge. En mässingsskylt på ångmaskinen bär inskriptionen Alfred Persson.

Sedan han spårat upp det medfarna plåtskrovet på en uppläggningsplats i Timrå har han ägnat dagar och nätter att återställa den ursprungliga karaktär som gått förlorad. Minst 60 000 kronor är nerplöjt i återställning.

– Bara på blästring, grundmålning och täckfärg ligger en tredjedel av summan, påpekar han.