Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Angående Kulturbanken för Bidrag och Motprestationer

Annons

Sten Bunne som är en av kulturcheferna i Hudiksvall har jobbat fram sin vision Kulturbank som presenterades i HT den 15 december 2008.

Vad jag förstår har han intresse av att prestera bra kultur för Hudiksvall med omnejd i form av en vision (drömsyn) kulturbank som ska fyllas med ideer och sponsorpengar. På lördag ska kulturvisionen presenteras och debatteras. Jag trodde kulturbanken var nerlagd som ett dåligt förslag, för det har varit tyst om den hittills. Jan Olof Nyströms kritik är verkligen berättigad, (inpasset HT 14 april).

Jag har läst Sten Bunnes inpass och förstår fortfarande inte meningen och syftet med att kalla kultursatsningen för Kulturbank eller Glada Hudikbankbanken, därför vill jag ställa några frågor.

Ska kulturbanken vara ett affärsföretag för in- och utlåning av kultur och pengar?

Ska vinsten (om det blir vinst) omvandlas till kulturbidragspengar?

Kulturbanken med chef och banktjänstemän, ja hela apparaten kommer att sluka pengar. Kan du och kommunen verkligen tigga ihop så mycket bidrag, ifrån företag, föreningar och privatpersoner ?

Kan det bli något över till kulturprogrammen?

Kulturarbetare är fria konstskapare på många konstiga plan, varje projekt har sin form, kommer den tänkta bankformen att klara att stödja det fria uttrycket som inte ger ekonomiska vinster?

Företag och kommunen ska få förslag på kulturprojekt av banken, vad har ekonomipersonal för konstutbildning?

Bankvisionen handlar mycket om ekonomi, vinster och bidrag – motprestationer, inte om kultur. Bank och kultur går inte ihop.

Vi lever med kultur dagligen, det är namnet kulturbank som skrämmer mig.

I kulturens örtagård talar man inte om pengar sa en gång en författare.

Får jag komma med ett kulturförslag som kan bli till glädje för stadens medborgare?

Projektet handlar om att öppna kulturens dörrar.

På söndagarna året om (ej december) är staden Hudiksvall en tom stad utan liv.

Jag önskar att kulturansvariga och alla som vill vara med och påverka så att Hälsinglands Museum, Biblioteket, 316 Kubik och Mulle Meck kan hålla söndagsöppet. Förhoppningsvis följer konditorierna, restaurangerna och galleributikena vid Möljen med flera efter med söndagsöppet. Hudiksvall måste bli vad staden en gång varit. Tänk på alla hudikbor, besökare och turister, vi längtar efter en levande småstad, där kulturens vindar leker. Blås liv i kommunen nu, snart står vi här med världsarvet Hälsingegårdar och då kan vi inte ha en stängd stad.

Öppna kulturens dörrar. Det förslaget kan kanske vara något att bita i för en Kulturbank eller Kulturöppet eller något riktigt kulturnamn.

Mer läsning

Annons