Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ane Brun gör revolution på egen hand

Drömmar och revolutioner, allt startar med en person. Med den arabiska våren som fond skrev Ane Brun på låtarna till plattan "It all starts with one".

Tahrirtorget i Kairo är en viktig influens på Ane Bruns nya skiva. Låten "One" skrevs när demonstranterna samlades för att markera sitt missnöje och världen började ana att en revolution var på gång. Plötsligt blev temat om hur viktigt det är att stå upp för sina drömmar och fatta självständiga beslut brännande aktuellt.
- Jag hade skrivit lite textrader innan och när jag började följa händelserna på Tahrirtorget fick jag jättemycket energi till att skapa bilder till texterna. Jag blev väldigt starkt känslomässigt engagerad i det som hände då, säger Ane Brun.

På sätt och vis har hon alltid varit en solitär i musikbranschen. Ända sedan starten har Ane Brun stått ensam i rampljuset, med egna låtar och en särpräglad röst, klar som smältvattnet från en glaciär. Tre år efter det senaste skivsläppet känner hon sig tryggare och modigare än någonsin.
Med hjälp av producenten Tobias Fröberg, medmusiker som Martin Hederos och gästartister som First Aid Kit och José González har Ane Brun brutit sig ut ur singer-songwriter-fållan och skapat musik med mer rytm och större atmosfäriskt tyngd. På omslaget till skivan är hon klädd i en dramatisk vinröd sammetsklänning med tillhörande handskar.
- Jag tyckte att titeln i sig krävde något starkt och modigt. "One" handlar ju också om mig. Jag startade eget skivbolag 2003, jag har släppt allt själv, gjort allt själv, äger allt själv. Jag har kommit så här långt på egen hand och tycker att jag kan markera det och känna mig lite stolt över det.

I vanliga fall skriver hon noggranna arrangemang för gitarr, den här gången har hon släppt lite på kontrollen och arbetat friare. Lyssnat på klassisk musik, inspirerats av Stravinskys "Psalmsymfonin" och hämtat styrka från den långa turné hon gjort tillsammans med rockveteranen Peter Gabriel.
- Det är lustigt att många tycker att låten "Do you remember" låter som om den vore inspirerad av Peter Gabriel. Så är det inte, för när vi framträdde tillsammans var det ju en symfoniorkesterturné. Det är mer utmaningen i vad jag har gjort på hans konserter som har inspirerat. Jag har sjungit på ett sätt som jag inte har gjort förut.
För första gången har hon också berättat offentligt om den kroniska sjukdom hon lider av, den reumatiska sjukdomen systemisk lupus erythematosus, SLE.
- Jag vill egentligen inte prata så mycket om det. Men samtidigt är det en såpass stor del av mig, både som person och musiker. Jag har använt musiken jättemycket för att bearbeta det som hänt och leva med det. Sången i sig har varit en bearbetning, ett sätt att få utlopp för erfarenheterna. Därför har det känts som att jag har suttit på en stor hemlighet, men jag har inte kunnat berätta om det för att det har känts för privat.
Sara Ullberg/TT Spektra
sara.ullberg@ttspektra.se