Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Andreas Klar blev årets musiker

För dansbandsmusikern Andreas Klar betyder musiken allt. Han har spelat och sjungit i hela sitt liv, och i juli fick han motta priset för årets musiker på Guldklaven i Malung.

Andreas Klar har hållit på med musik så länge han kan minnas. Han har utvecklats till en mångsysslare, som både spelar, sjunger och producerar, och inför svenska dansbandsveckan i Malung blev han dessutom nominerad till årets musiker – och fick utmärkelsen.

Dragspelet var det första instrument han kom i kontakt med, och sedan dess har det bara fortsatt. Han spelade i lite olika band men det var alltid dansbandsmusiken som han kom tillbaka till. En dag ringde telefonen och medlemmarna i Mickey’s undrade om han vill spela med dem, och det ville han och har gjort sedan dess.

– Det såg lite annorlunda ut då, när jag började. Det var lättare för mindre band att ta sig fram och bli stora. Idag är det några gå giganter som tävlar om de stora spelningarna, det är inte lika lätt att vara ny idag.

Det är inte bara situationen för banden som har förändrats sedan Andreas Klar startade sin karriär. Han menar att även musiken har moderniserats.

– Det är klart att det finns de som spelar samma saker som dansband höll på med på sjuttiotalet, men många är ju egentligen rena coverband. Vi spelar sådant som går på radio ibland. Har man en sångröst som passar och ett band med lite attityd så kan man spela i princip vad man vill. Bara det finns en bra danstakt.

Musiken har alltid betytt mycket för Andreas. Från det att han började spela dragspel som fyraåring till idag när han har en egen hemmastudio där han hjälper band att spela in sin musik.

– Det är något jag alltid kunnat, och det är väl det enda jag egentligen kan. Jag har haft ganska dåligt självförtroende, men nu när jag snart är fytio så har jag börjat känna att jag kan tycka om mig själv och att jag faktiskt är bra på det jag gör. Jag har levt på min musik hela livet, vilket verkligen är verkligen ett privilegium.

När han fick sitt första dragspel i julklapp som fyraåring gick han iväg ett tag, kom tillbaka, och började spela de jullåtar som han hört på radio. Idag spelar han fortfarande bara genom att använda sitt gehör.

– Jag är av den åsikten att man inte har lärt sig en låt förrän man kan spela den utantill, eller tills man kan texten. När man står på scen som dansbandsmusiker funkar det inte att stå och titta ner i en massa papper, man måste leverera en show.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!