Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Andreas byter skidor mot skor

Än återstår det ett par tävlingar innan längdskidåkarna har gjort sitt den här säsongen. Juniorerna har, till exempel, en deltävling i Vattenfall Cup kvar att köra. Men Andreas Kårström, Norrala IF – han går på Skidlinjen i Ljusdal – har redan gjort sitt. Nu tar han fram löparskorna istället och på onsdagkvällen är det premiär i Långloppsserien. Då är klubbadressen Järvsö IF.

Annons

När JSM på skidor avgjordes i Boden för några veckor sedan gjorde Andreas Kårström, 17 år, riktigt bra ifrån sig. Han var 26:a i milloppet i klassisk stil och han var 33;a i dubbeljakten.

– Placeringarna kanske inte säger så mycket, men så som det kändes i kroppen har det aldrig känts tidigare när det gäller skidåkning. Nu hade jag lite otur och hade svårt att komma fram, berättar Andreas.

Vi ska också säga att Andreas bästa insats i SM-tävlingarna kom i sprint. Han vann sitt kvartsfinalheat och semifinalheat i sprinten men att han ramlade i finalen och blev "bara" sexa.

Och den känsla som han hade under den här SM-helgen i norr har nu gjort att han inte är lika tvärsäker över sin framtid som idrottsman som han var inför den här skidsäsongen.

– Då var jag hundra procent säker på att det var löpning som var min grej, men nu är jag mer osäker. Vi får se vad den här sommarsäsongen för med sig på löpsidan, säger Andreas.

Och redan i kväll får han ett första svar på vad som är att vänta när Långloppsserien startar i Edsbyn. Ifjol var junioren Andreas i stort sett ensam i sin klass i distriktet och därför tar han steget upp och matchar mot seniorerna den här säsongen.

– Mikael Lindberg är förstås för svår, men i övrigt ska jag kunna vara med och tampas om platsen bakom honom. Förra säsongen var jag, till exempel, tvåa i den långa DM-terrängen bakom just "Micke". För tillfället är jag osäker på löpformen, jag har nämligen inte sprungit så mycket än, säger Andreas.

Just onsdagstävlingarna i Långloppsserien blir Andreas Kårströms förberedelse inför vårens stora slag för hans del, terräng-SM i Stockholm (Tantolunden) senare under april månad. Då ska han ta ett nappatag med den svenska löpareliten.

– Jag är väl hopplöst efter rent löparmässigt mot de som kommer söderifrån och bara ägnar sig åt löpning, det jag har att hoppas på är att hjärtat och lungorna fått sitt under skidsäsongen. Kan jag vara bland de tio så är jag jättenöjd, säger Andreas.

Säsongen i övrigt?

– Jag har inte hunnit planera den så mycket ännu, men Lidingöloppet lär det bli i år också. Ifjol var jag 23:a i klassen, men jag var 8:a bland de som är födda 1991. Jag hoppas, med andra ord, på en resultatförbättring där.

Framtiden?

– Jag har just fått beviljat ett fjärde år på Skidlinjen i Ljusdal och det betyder att jag har två år kvar där med bra träning. Sen får vi se.