Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ändrade regler upprör

I våras fick alla blivande sjundeklassare ett brev från kommunen om möjligheten att välja skola inför hösten – med kostnadsfri skolskjuts. Mikael Östlund i Hällbo valde Granbergsskolan i Bollnäs och börjar där i dag.

–Men nu får vi betala själva – trots att det inte blir dyrare för kommunen, säger hans mamma Kajs-Mari.

Annons

Från Hällbo söder om Bollnäs är det närmare till högstadiet i Kilafors än till Granbergsskolan i Bollnäs. Men även till Kilafors är det tillräckligt långt för att skolbarnen ska få busskort av kommunen.

- Linjebussarna går i båda riktningarna och det blir samma kostnad för kommunen till båda skolorna, säger Kajs-Mari Östlund.

Mikael valde Granbergsskolan för att kompisarna i bandy- och fotbollslaget går där. Han känner också flera lärare där och fick förtroende för rektorn vid ett studiebesök.

Kajs-Mari Östlund är upprörd över hur kommunens skolpolitiker har ändrat reglerna för skolskjutsar mitt under sommarlovet (se faktaruta).

- De handlar först och tänker sedan, anser hon. Och vi har inte fått någon information från kommunen om ändringarna, utan fått läsa om dem i tidningen – när det redan var för sent att överklaga.

Den 26 augusti ska barn- och utbildningsnämnden besluta om principer för undantag när det gäller skolskjutsarna – men som det ser ut nu, kan det inte bli aktuellt i Mikaels fall.

- Beslutet i juni känns helt ogenomtänkt, när så mycket fortfarande är oklart, anser hans mamma.