Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ändrade regler upprör

I våras fick alla blivande sjundeklassare ett brev från kommunen om möjligheten att välja skola inför hösten – med kostnadsfri skolskjuts. Mikael Östlund i Hällbo valde Granbergsskolan i Bollnäs och börjar där i dag.

–Men nu får vi betala själva – trots att det inte blir dyrare för kommunen, säger hans mamma Kajs-Mari.

Annons

Från Hällbo söder om Bollnäs är det närmare till högstadiet i Kilafors än till Granbergsskolan i Bollnäs. Men även till Kilafors är det tillräckligt långt för att skolbarnen ska få busskort av kommunen.

- Linjebussarna går i båda riktningarna och det blir samma kostnad för kommunen till båda skolorna, säger Kajs-Mari Östlund.

Mikael valde Granbergsskolan för att kompisarna i bandy- och fotbollslaget går där. Han känner också flera lärare där och fick förtroende för rektorn vid ett studiebesök.

Kajs-Mari Östlund är upprörd över hur kommunens skolpolitiker har ändrat reglerna för skolskjutsar mitt under sommarlovet (se faktaruta).

- De handlar först och tänker sedan, anser hon. Och vi har inte fått någon information från kommunen om ändringarna, utan fått läsa om dem i tidningen – när det redan var för sent att överklaga.

Den 26 augusti ska barn- och utbildningsnämnden besluta om principer för undantag när det gäller skolskjutsarna – men som det ser ut nu, kan det inte bli aktuellt i Mikaels fall.

- Beslutet i juni känns helt ogenomtänkt, när så mycket fortfarande är oklart, anser hans mamma.