Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ändrade arbetsuppgifter för ambulansen

Ambulanssjukvårdarna i Hudiksvall menar att de nya direktiven äventyrar säkerheten för patienterna.

– Får man en hjärtinfarkt eller sätter i halsen så går det inte att vänta, säger en ambulanssjukvårdare i Hudiksvall.

Ambulanspersonalen kommer ta över alla hembesök som sker mellan nio på kvällen och sju på morgonen, något som alltså tidigare skötts av hälsocentralerna.

– Vi är inte alls motståndare till att göra jobbet, men det finns ju inte resurser, berättar en annan i personalen.

Landstingets divisionsledning har tagit beslutet som kommer börja gälla från februari nästa år. Detta trots att ambulanssjukvården gjort en riskanalys som visar att de nya arbetsuppgifterna kan komma att äventyra patientsäkerheten.

Ambulanssjukvårdarna i Hudiksvall uttrycker liknande åsikter som många andra kollegor runt om i Hälsingland. Resurserna räcker inte till, och de nya arbetsuppgifterna riskerar att försumma både akuta utryckningar och uppdragen åt primärvården.

– Vården de patienterna behöver kan andra grupper göra bättre, säger en av dem.

– Det är en snabb lösning som hamnat totalt fel. Vår kunskap och kompetens ska ligga i fält, säger en annan.

Problemen är många menar de, och därför har också en riskanalys gjorts. Störst är risken att uppdrag för primärvården kan komma att försena de akuta uppdragen.

– Allmänheten måste få veta det här. Om jag ser mig själv i egenskap av anhörig vill jag veta att det kan bli förseningar, säger en av de ambulanssjukvårdare som tidningen varit i kontakt med.