Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ändrad demografi har påverkat kulturlivet i Söderhamn

Po Tidholm gör enligt mig en korrekt analys i sin debattartikel om kultur (16/5).

Visserligen kan man kanske säga att kultur är allt vad människor gör, men det är nog att tänja på begreppet. Som mångårigt engagerad i Söderhamns Teaterförening och Länsteaterföreningen har jag tydligt sett förändringarna i länet och speciellt då i Söderhamn.

I början av sjuttiotalet arrangerade teaterföreningen tre, i stort sett fullsatta spelkvällar, av varje föreställning som besökte Söderhamn. Till saken hör också att på den tiden kunde teatersalongen ta mot ungefär 100 fler besökare än vad som är möjligt i dag. Men i takt med att stora arbetsplatser, statlig representation, med mera, har försvunnit och med dessa massor av högutbildade människor, har besöksfrekvensen för den kulturverksamheten minskat. Dessutom och på grund av det har ju också befolkningsantalet minskat ganska så drastiskt.

Lika har det gått för affärsutbudet, det har också blivit smalare och det ser jag inte bara i Söderhamn, även Hudiksvall, Bollnäs och även Gävle har förändrats på liknande sätt, ja faktiskt i största delen av Sverige. Orsaken till detta är förändrad demografi som Po skriver. Tidigare fanns huvudkontor för en rad stora företag i länet, men dessa har köpts upp och därefter flyttats till andra, i regel större orter.

Vad kan man då göra för att öka andelen högutbildade, om det nu anses önskvärt, ja kommendera privata företag är ju omöjligt, men att staten kan göra en hel del genom att inte koncentrera all verksamhet till ett fåtal större orter är ju fullt möjligt. Att staten även lägger mer pengar på andra investeringar i länet kan också hjälpa, åtminstone att få människor att bosätta sig i landskapet. Från kommunalpolitiskt håll är det också av stor betydelse att inse värdet av och stödja ideella föreningar med olika inriktningar och då inte bara verksamhet som ger glans och glamour, utan även verksamhet som kanske sker mer i det tysta, men har ett stort värde för dom den berör. Alltså att förmå se helheten i det man gör.

I övrigt får vi alla kommuninnevånare tillsammans skapa förutsättningar för en attraktiv plats att leva i och där har kulturen, med ett lite snävare begrepp än att allt är kultur, en stor potential och är även en förutsättning.

Rolf Orre

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel