Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ändra datumen för att ställa om klockan

Efter höstdagjämningen är dygnets mörka timmar fler än de ljusa och man har ingen större nytta av sommartiden. Därför så tycker jag att sommartiden skulle ta slut den 30 september, skriver David Wiklund.

Annons

Den 23 september var det höstdagjämning. Dag och natt är lika långa på hela jorden. Efter höstdagjämningen är dygnets mörka timmar fler än de ljusa och man har ingen större nytta av sommartiden. Därför så tycker jag att sommartiden skulle ta slut den 30 september.

Om tidsomställningarna ska vara kvar så tycker jag att sommartiden ska börja sista söndagen i april och sluta sista söndagen i september, skriver David Wiklund.

Sista söndagen i september slutade sommartiden enligt gammal svensk lag. Nu får man lida av att stiga upp i becksvart mörker en hel månad helt i onödan för att klockan är framskjuten. Hela oktober får man göra det.

Frågan har nu kommit upp i EU-kommissionen att tidsomställningarna i framtiden ska avskaffas. Och det är mycket troligt att det blir så.

Men förslaget att ha sommartid hela året säger jag bestämt nej till! Då skulle det inte bli ljust förrän 10–11.00 på förmiddagen i december. Det är ju inte bra!

I Ryssland gjorde man ett försök 2011 att införa permanent sommartid. Men där blev protesterna så stora när folk led av mörka vintermorgnar och det visade sig att trafikolyckorna ökade av att de var trötta efter att få stiga upp i beckmörker. Så 2014 gick Ryssland över till permanent normaltid.

Sverige och EU borde inte göra samma misstag som Ryssland att införa sommartid hela året. Sverige måste kämpa för att få normaltid.

Senast i april ska EU:s medlemsländer ha bestämt sig vilken tid man ska ha som standardtid. Om tidsomställningarna ska vara kvar så tycker jag att sommartiden ska börja sista söndagen i april och sluta sista söndagen i september.

David Wiklund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons