Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anders Södergren siktar på SM – vill kröna karriären på hemmaplan: "Det är extra kul"

SM-tävlingar i hemstaden Söderhamn. Då vill Anders Södergren avrunda karriären där det hela en gång började. – Jag hoppas att folk kommer och hejar på mig, säger han.

Bragdguld, OS-guld, en rad VM-medaljer och 17 individuella SM-guld. Anders Södergrens meritlista är minst sagt gedigen.

Resan mot världstoppen startade i Söderhamn, och nu vill skidstjärnan knyta ihop säcken i samband med SM-veckan 2017.

– Jag har tänkt, att om allt går som det ska, så vill jag köra någon distans på SM. Det är extra kul när det är på hemmaplan. Eller rättare sagt, det är därför jag vill göra det, säger Södergren.

I sådana fall får han ge sig ut i Södergrensslingan på Hällmyra, det millånga spåret som är uppkallat efter Söderhamns skidstjärna.

Elitsatsningen är numera nedlagd, men tankarna om att ställa upp började fara i hans huvud redan då Söderhamn presenterades som värdstad för SM-veckan.

– Det första jag tänkte var att, fasen kunde det inte ha varit lite tidigare när man var i toppslag. Sen kände jag att man vill vara med, men jag visste inte då hur situationen skulle se ut. Det vet jag väl fortfarande inte exakt, men jag räknar med att tävla.

Anders Södergren arbetar numera för skidförbundet, i rollen som sponsorcoach. Och som tidigare elitidrottsman är inte träningen någonting som han lägger åt sidan i första taget.

Det kan mycket väl bli ytterligare några väl valda tävlingar i vinter, men SM blir den stora och givna höjdpunkten.

– Elitsatsningen är över, men jag ska försöka hålla igång. Det var väldigt länge sedan det var en sådan här stor tävling på hemmaplan, jag har aldrig kört en sån stor tävling i Söderhamn i alla fall. Man känner många där så jag hoppas att folk kommer ut och hejar på mig, då kanske det går lite fortare i spåret, säger Södergren.

Han lockas även av tanken att ställa upp som en av pjäserna i Hudiksvalls IF:s stafettlag.

– Absolut, vi måste ju försvara guldet från i vintras, säger han med ett skratt.