Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anders Rönmark: Det var i alla fall inte Brightons fel att det blir skilsmässa

Jag har bott sammanlagt mer än ett år (merparten av mina sommarlovsveckor som barn och ett stort antal semesterveckor som vuxen) i Eastbourne, en medelstor stad på den engelska sydkusten, mest känd för sina fantastiska vita klippor, sin långa strand och invasionen av språkstudenter varje sommar. Jag tycker mig känna staden rätt väl och dess invånares mentalitet ganska hyfsat.

Annons

Följande lärde jag mig dock först i går kväll, efter att jag under dagen för EU-folkomröstningen pratat med kampanjarbetare och väljare i Eastbourne: Ingen verkar gilla Brighton.

Läs mer av Anders Rönmark: En midsommarnattmardröm för oss alla

”Trädkramarparadiset”, enligt anhängarna till Tories och UKIP.

”Trädkramarparadiset”, enligt Lib Dem-supportrarna (jo, jag hittade två!).

Labour-valarbetarna tyckte däremot att… Nä, de verkade också tycka att Brighton är ”trädkramarparadiset”.

Knepigt.

Ingen gillade heller den lokala parlamentsledamoten Caroline Ansell, en konservativ politiker som representerat Eastbourne sedan valet 2015, och som först under kampanjens absoluta slutspurt deklarerade att hon var för ett utträde ur unionen.

”Kappvändare”, enligt anhängarna till Tories och UKIP.

”Kappvändare”, enligt Labour-valarbetarna.

Lib Dem-supportrarna hann gå hem innan jag kunde ställa frågan.

Och invandringen? Jag var glad att ännu fler hade gått hem innan vi kom in på det ämnet…

Men kort sammanfattat kan man säga att stämningen mellan”Remain”-sidan och ”Leave”-kampanjen var ungefär lika hjärtlig som mellan supportrarna på ståplatsläktarna när Serbien möter Kosovo i fotboll och att det sprang runt kampanjarbetare från UKIP och försökte uttala ”Malmooee” på ett sätt så att det skulle låta som när någon råkar uttala Voldemorts namn i Harry Potter (visste ni förresten att islamister tagit makten i Sveriges tredje största stad på grund av byråkraterna i Bryssel???).

Läs mer: Där hatet slår rot växer bara sorg

”Leave”-kampanjen uppvisade lite mer kamplust, medan ”Remain”-kampanjens anhängare utstrålade ungefär lika mycket entusiasm som åhörarna på ett vanligt kommunfullmäktigesammanträde i Sundsvall.

Men valdeltagandet var högt, köerna ringlade långa till vallokalerna stora delar av dagen och inte ens ett åskoväder modell större gjorde att folk avstod från att rösta (åskovädret var för övrigt med största sannolikhet Brightons fel).

Resultatet då?

Vid tre-tiden på natten meddelades det att 57 procent av de röstande i Eastbourne kryssat för ”Leave” på valsedeln. Det Eastbourne jag alltid betraktat som välkomnande och öppet gick till och med längre än landet i stort i sin iver att få visa att man inte vill vara en del av den europeiska unionen.

Jag vet inte vad jag ska ta ut min frustration på.

Brighton kanske?

Men det känns fel med tanke på att 68,6 procent av de röstande i trädkramarparadiset faktiskt kryssade ”Remain”.

Läs mer: Storbritannien beter sig som ett bortskämt barn