Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anders Ingvarsson slutar som chefredaktör i Hälsingland: "Är ett fantastiskt jobb"

Efter flera år i Hälsingland lämnar Anders Ingvarsson uppdraget som chefredaktör för de fyra tidningarna.
– Det känns väldigt skönt att ha fattat ett beslut, samtidigt är det med ganska stor sorg jag lämnar, säger han.

Efter tre år som chefredaktör på Hälsinglands fyra tidningar och helahalsingland.se lämnar nu Anders Ingvarsson uppdraget. Det sker i samband med en omorganisation, där alla fyra titlar får egna chefredaktörer.

Minnet av att kliva innanför redaktionens väggar igen 2017 är fortfarande färskt.

– Det var som att komma hem igen, det var mitt drömjobb. Jag brinner för Hälsingland, som region, och som landskap. Kanske hade jag hoppats att det skulle bli längre, men samtidigt är det inte många som orkar jobba längre än tio år som chefredaktör. Det är en extremt utsatt situation man befinner sig i, säger han.

Känslorna är blandade. Att ha landat i ett beslut är en lättnad, samtidigt är det med sorg Anders Ingvarsson lämnar rollen bakom sig.

Han har varit chefredaktör sedan 2009 på flera olika titlar i Norrland – från Luleå, till Sundsvall, och Gävle. Efter åtta års uppehåll kom han tillbaka till Hälsingland 2017.

– Att få vara med och sitta mitt i nyhetsflödet, bestämma vad som är relevant för läsarna, och få se människor utvecklas, det är ett fantastiskt roligt jobb. Att lämna det, det svider rejält, säger Anders Ingvarsson.

Rollen som chefredaktör för Hudiksvalls Tidning kommer nu att annonseras ut, och satsningen på lokal journalistik påverkas inte. Det berättar Carl-Johan Bergman, biträdande affärschef.

– Anders Ingvarsson erbjöds rollen på HT och Helahälsingland.se. Han är en god publicist och erfaren ledare som vi gärna sett på tidningen, men jag har full respekt för hans beslut. Han är driven och engagerad, och en viljestark ledare som verkligen bryr sig och vill utveckla lokaljournalistiken. Förhoppningen är att det ska ske med den person vi utser framöver, säger han.

Rekryteringsprocessen inleds direkt.

– Det finns många duktiga publicister både i Hälsingland och omvärlden som jag tror kan vara intresserade. Det vi gör nu är långsiktigt och hållbart, och då är det bättre att skynda långsamt, även om jag hoppas att vi kan skynda ganska fort.

De senaste åren i Hälsingland har präglats av satsningar på granskande journalistik, likväl som snabba nyhetslägen, berättar Anders Ingvarsson. Många stunder kommer han att minnas med stolthet. Bland annat årets guldspadenominering för ett korruptionsavslöjande, och avslöjandet om hur en personalchef i Bollnäs försökte mörka ett ärende om sexuella trakasserier.

– Eftersom jag bor där själv vet jag hur otroligt många tysta röster som plötsligt vågat prata tack vare den journalistik vi gjort, och givetvis finns det många fler sådana exempel. Och att vi blivit nominerade till Guldspaden, vi i lilla Hälsingland, det är fantastiskt gjort.

Han kommer även bära med sig en del enskilda händelser.

– Och ibland väldigt tragiska sådana. Till exempel mordet på Tova Moberg, och dygnen innan vi fick reda på vad som hänt. Att få vara med på hur ett helt landskap dras med i ett trauma är oerhört tråkigt, men något man bär med sig, säger Anders Ingvarsson.

Framförallt har möten med människor stått i centrum.

– Jag tar med mig dem, både med läsare och makthavare som blir avklädda. Det har man lärt sig något av. Eller att få se en ung, grön reporter och hur den kan växa, och att få vara med och bidra till det, det har varit fantastiskt.

Samtidigt har jobbet präglats av neddragningar, sviktande upplagor och en ekonomisk utsatthet. Svåra beslut har behövt tas för att säkra journalistikens framtid.

– Det har varit en väldigt stor del av arbetet, och det tyngsta lasset att dra. Det har tvingat fram en massa beslut som varit tuffa emellanåt.

Anders Ingvarsson tror att nya lokala organisationen kommer att göra tidningarna gott. Vad som händer för honom återstår att se, men en sak är säker: han lämnar inte Hälsingland.

– Hälsingland är i min själ och i mitt hjärta. Men nu det dags att kliva åt sidan, och göra något annat. Vad som händer exakt, det får vi se.

Det känns märkligt att inte ha en plan, menar Anders Ingvarsson.

– Men känner jag mig själv rätt hittar jag en snart. Jag kommer tillbaka på något sätt, men inte i den här rollen. Något jag alltid sagt är att jag någon gång vill ha ett jobb där man kan ha shorts på jobbet, säger han och skrattar.

Läs också: Ljusdals-Posten föreslås bli fyradagarstidning – med mer lokalt innehåll