Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anders hjälper tomten

/

I nio år har Anders Erikssons julrutiner handlat om att knäppa knapparna på vargpälsen, dra på sig de gammeldags näverskorna och limma fast det vita lösskägget. Varje julafton besöker han ett 15-tal familjer med sin överfulla julklappsäck.

Annons

Anders Eriksson från Vallvik är en av den riktiga Tomtens hjälpredor. Han säger att han reser hela vägen till Nordpolen för att hämta julklappar och adresslappar till alla snälla barn, för att sedan göra en god gärning genom att bevara den gamla traditionen.
2002 började Anders sitt första år på estetiska programmet i Ljusdal med inriktning teater. Under skoltiden fick han och klasskamraterna leva som teaterapor, och det trivdes han väldigt bra med. En uppsättning som lockade stor publik var till exempel En midsommarnattsdröm. Men det var inte bara under skoltiden som Anders visade sina framfötter. I några år har han tillsammans med Hans Klinga, Stig Engström, Kristina Törnqvist samt flera andra amatörer deltagit i Söderblomsspelet i Trönö. Han har även medverkat i Finnskogsteatern med fyra uppsättningar samt varit med i South Port Story tillsammans med ett gäng ungdomar i Söderhamn.
Nära och kära runt omkring Anders började se honom som en riktig teaterapa. Han började tomta på julafton eftersom släkt och vänner frågade om han ville ställa upp som tomte. Från början var det i liten skala, men snart var det fler och fler som hörde talas om hans tomtetalang.
- Nu har jag har dumpat den traditionella plastmasken och den röda rocken, det liknade mer en Coca Cola-tomte du vet, säger Anders och skrattar.
Han menar att han inte gjorde en lika god gärning med den gamla tomteutstyrseln, då han snarare skrämde än gladde barnen i den utklädanden.
– Vissa sprang iväg och gömde sig bakom julgranen, och andra kom fram och stampade mig på foten.
Istället lägger han ner extra mycket tid på att lägga en vit tonig makeup och limma fast lösskägget ordentligt. Utstyrseln han använder sig av idag är en flera år gammal stor vargpäls som har gått genom generationer i teaterns historia och ett par gammeldags näverskor. Julafton brukar bli en lång dag för Anders numera.
– Jag brukar starta tidigt på morgonen med att lägga en makeup, fixa skägget och checka igenom adresslistorna. Det som är viktigast för mig är att föra traditionen vidare med att vara en äkta gammeldags tomte.
Han får oftast hålla på ända fram till sena kvällen med sitt extraknäck.
– Det varierar varje år, men normalt så brukar jag ha ungefär 15 beställningar, och då är det bara att köra på, berättar han.

Med sig i sin julkälke har han sin tomtenissa Ulrika, som ser till att de kommer fram som de ska till de olika familjerna. Det är även hon som tar emot alla beställningar och skickar kort till barnen.
– Barnens ögon tindrar verkligen när det bankar på dörren, man minns ju själv hur det var, säger Ulrika Eriksson.

Mer läsning

Annons