Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anders Borg lägger fast ramen

Sverige har en regering som tar ansvar. I varje fall om man skall tro den regeringsförklaring som statsminister Fredrik Reinfeldt läste upp vid riksdagens öppnande.

Bakom det ständiga upprepandet av ordet ansvar döljs en stram budgetpolitik. Enligt konjunkturinstitutet kan statens utgifter öka med 30 miljarder kronor nästa år. Utan att det leder till underskott i statens finanser. Men finansminister Anders Borg har en egen beräkning. Han har sagt att reformutrymmet är mellan 10 - 15 miljarder.

Alla ekonomer är ense om att vi får en dämpad ekonomisk utveckling under 2012. Därmed kommer förhoppningarna om en märkbart minskad arbetslöshet i Sverige att grusas. Sedan de borgerliga partierna fick makten 2006 har utanförskapet i Sverige växt och allt fler unga drabbats av långtidsarbetslöshetens gissel. Trots detta väljer regeringen passivitet då tiderna blir sämre.

För detta kommer regeringen att kritiseras av ekonomer och fristående politiska bedömare. Det står klart att de ramar som Anders Borg snickrat till inte motsvarar de krav på aktiv finanspolitik som den ekonomiska utvecklingen ställer. Regeringen väljer med berått mod arbetslöshet i ställer för aktiv konjunkturpolitik.

Därmed kan man tycka att vägen ligger öppen för oppositionen. Det finns både utrymme och sakliga skäl för en konjunkturpolitik som ger fler jobb och utbildningsplatser.

Sverige har en regering som inte anser att vi har råd att satsa på att få fler i arbete . Traditionellt borde oppositionen ha alla möjligheter att få opinionsstöd för en aktivare sysselsättningspolitik. Men hösten 2011 är finansminister Anders Borgs förtroendekapital så stort att Socialdemokraterna knappast vågar ifrågasätta de trånga ramar han lagt kring nästa års budgetpolitik.

Om socialdemokratin känner sig tvingad att ge regeringen tolkningsföreträde om budgetramarna avstår den från att kritisera regeringen på dess sakligt svagaste punkt. Kvar står då att presentera alternativa förslag inom det utrymme som Anders Borg lagt fast.

Mycket tyder på att regeringen skjutit sig själv i foten då mer än fem miljarder avsatts till sänkt restaurangmoms. Inte ens regeringen tror att åtgärden leder till särskilt många nya jobb. Det är unikt att ett så dyrt förslag presenteras utan något som helst faktaunderlag. Regeringen vågar inte ens ge en prognos. I stället gömmer man sig bakom en from förhoppning att momssänkningen förväntas leda till nya jobb.

I stället för den halverade restaurangmomsen kan Håkan Juholt och Tommy Waidelich presentera ett slagkraftigt alternativ. Genom att satsa på utbildning, forskning och infrastruktur. Det finns säkert andra områden i budgetpropositionen som kan ifrågasättas. Men kvar står ändock att de sakliga skillnaderna mellan regeringen och socialdemokraterna kommer att framstå som marginella.

I steg ett kommer säkert Anders Borg att framstå som den politiska segraren då budgetpolitiken läggs fast. Men det som sker i riksdagen är en sak. En helt annan sak är hur utvecklingen i samhället avspeglas i väljaropinionen.

När nästan alla svenskar har någon i familjen eller i bekantskapskretsen som drabbas av arbetslöshet. När utanförskapet ökar och allt fler hänvisat till att leva på socialhjälpens existensminimum.

När pensionärer reagerar mot att deras köpkraft urholkas samtidigt som regeringens löfte om sänkt skatt svikits. När svårt sjuka fortsatt kommer att kastas ut ur sjukförsäkringen.

Då kan även en regeringen som får igenom sin politik i riksdagen drabbas av ett eroderat väljarstöd.