Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Anders Bergsten lägger ut dimridåer

I en insändare i Ljusnan den 23 april vill Anders Bergsten göra gällande att varken hans eget parti (KD) eller (M) är några stödpartier till Socialdemokraterna.

Han ger som exempel att han tillsammans med moderaten i barn- och utbildningsnämnden föreslagit att ingen ”ryggsäck” skulle drabba nämnden. Det gjorde däremot folkpartiets Hans Persson hävdade han.

Det vore klädsamt Anders Bergsten om du höll dig till sanningen och berättade hur det egentligen förhöll sig. Att Hans Persson röstade för att nämnden skulle lyftas av en ”ryggsäck” och därmed få en kompensation på tre miljoner.

Ett förslag som vi från Folkpartiet sedan drivit hela vägen upp till kommunfullmäktige som är det organ som beslutar om pengarna.

Vid fullmäktigemötet inträffade så följande: Folkpartiet lägger förslaget att barn- och utbildningsnämnden ska kompenseras med tre miljoner kronor och presenterar även förslag till besparingsåtgärder, bland annat neddragning på den politiska organisationen med en miljon kronor.

Anders Bergsten hade inget eget förslag utan står i stället bakom det förslag som röstades fram av Socialdemokraterna med stöd av Centern, Moderaterna och Kristdemokraterna.

Det beslut som Anders Bergsten och hans parti gav sitt stöd för innebar att nämnden i stället tvingas till en ytterligare besparing.

Anders Bergsten skriver i sitt inlägg att han i kommunfullmäktige ”vidhöll sin argumentering”. Detta är att lägga ut dimridåer eftersom han inte har lagt något sådant förslag.

Reserverade sig mot beslutet gjorde däremot samtliga ledamöter från oppositionspartierna - Folkpartiet, Vänsterpartiet, Sjukvårdspartiet och Miljöpartiet.

Bakom besparingsbeslutet står alltså Socialdemokraterna med stöd av Centern, Moderaterna och Kristdemokraterna.

Bergsten tar i sin insändare upp frågan om Växsjö skola och att Hans Persson (FP) ”yrkat avslag på att rusta upp Växsjö skola ”och drar därmed slutsatsen att han inte är för en bra utbildning nära dig.

Det vore klädsamt Anders Bergsten om du även här återgav hur det egentligen var. Hans Persson yrkade att man i stället för att genomföra en kostnadskrävande renovering av skolan skulle arbeta fram en lösning med moduler som kunde erbjuda en mer flexibel lösning för Växsjö skola.

Oppositionspartierna Fp, V, SVP och MP har konsekvent kommit med alternativa förslag och sagt nej när majoriteten föreslagit allt kraftigare neddragningar på skolans område.

Trots en mycket ansträngd budget så läggs hela tiden nya besparingar på barn- och utbildningsnämnden. De alarmerande prognoser som kommer med krav på nya åtstramningar drabbar barn- och utbildningsnämnden hårdare än någon annan.

När tänker även Kristdemokraterna säja nej till ytterligare neddragningar inom skolan?

Ingrid Hammarberg (FP)

gruppledare

kommunfullmäktige Bollnäs