Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Andaktsfullt med Rebecka Törnqvist i träkyrkan

/
  • Rebecka Törnqvist, en lika elegant sval som omfamnande varm sångerska, tycker Anders Jansson efter konserten i Bollnäs Träkyrka i måndagskväll.

Redan efter första låten säger sångerskan Rebecka Törnqvist något om november som en hopplös månad vars höjdpunkt är att den tar slut. Då slår det mig att jag alltid förknippat hennes musik med tjocka tröjor och rykande tekoppar - och när konserten är slut är jag övertygad om att just en mörk novemberkväll är Rebecka Törnqvist rätta element.

Annons

Det finns en mycket elegant botten i både i Rebecka Törnqvist röst och musikalitet. Den där lätta beslöjningen som plötsligt hördes mest hela tiden i början av 1990-talet när skivorna A night like this och Good Thing kom ut. Här kom en sångerska som rörde sig mellan skarvarna på jazz-, pop- och vis-scenerna med en röst som sopade banan med dåtidens jazz-pop-posörer som Stina Nordenstam och vad de hette.

En svensk Joni9 Mitchell eller Rickie Lee Jones som sålde hundratusentalet skivor utan att det riktigt gick att säga ens vilken genre hon tillhörde.

Runt tio skivor senare är det fortfarande en lika öppen som oväsentlig fråga om hon är en jazz-sångerska eller inte. I Bollnäs Träkyrka i går kväll lät hon alla känna sig fullständigt trygga med att hon finns där för att bära fram samma känslor som alltid. Med samma blandning av sofistikerad svalka och omfamnande värme.

Rebecka Törnqvist plockar sånger ur sin digra låtkatalog som man plockar bland kläderna i sin favoritaffär i... Paris, om man nu har en sådan. Allt är välskuret och snyggt och känns lagom åtråvärt och exklusivt. Man blir inte överraskad – men det är inte heller meningen. Eller jo… någon gång mellan varven tar Törnqvist sin sång ut på utlevelsens vägar. Satsar lite extra och vinner femdubbelt tillbaka.

Då blir det riktigt bra! Då vill man inte längre sitta med sin rykande tekopp utan också dra av sig den där stickade tröjan och lämna det kontemplativa för ett vildare och varmare tillstånd.

Må november vara nådigt mot er, säger Rebecka när konserten går mot sitt slut. Snart kommer snön. Om man inte har någon kakelugn kan man lyssna på henne tills den här månaden når sin höjdpunkt.

Mer läsning

Annons