Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Analys: Därför sa Centerpartiet Ja till Nato - "Hoberna som lämnat Fylke"

När man går runt på Centerstämman efter det historiska beslutet att säga ja till Nato med röstsiffrorna 273-153 så återkommer ofta en och samma förklaring till varför partiet svängt; verkligheten kom i kapp. Och det var två grupper som drev fram förändringen.

Läs även: Historiskt Ja till Nato på Centerstämman

Den ena gruppen kan kallas veteranerna. Personer som tidigare varit bergfasta i synen på alliansfrihet, men genom sitt uppdrag i politiken på nära håll kommit i kontakt med Rysslands förändrade och mer aggressiva politik. I den här gruppen finns förre landsbygdsministern Eskil Erlandsson och utrikespolitiska talespersonen Kerstin Lundgren. Tillsammans med uppvaknande som Rysslands krig mot Georgien 2008 och insikter som att den officiella svenska alliansfriheten var ett fikonlöv som skymde en försvarsplanering som byggde på hjälp västerifrån bytte de sida.

Den andra gruppen kan beskrivas som de Unga. Generationen Centerpartister som likt partiledaren Annie Lööf kan ha dansat tryckare på mellanstadiet till Wind of Change och som inte präglats av den svenska alliansfrihetsretoriken. Här finns Centerstudenter som var först att säga ja och CUF som följde efter. När sedan Centerkvinnor under stämmoveckan anslöt sig till den linjen sade samtliga tre sidoorganisationer ja.

Natoprocessen är inte ny. Många under stämman på Falun menar att ett ja hade varit möjligt redan i Åre 2011 men att partiledningen då prioriterade att hålla ihop partiet och förorda en väg som resulterade i Bertelmans utredning som kom förra hösten. En avgörande insikt som en person uttrycker det.

Senaste årets händelser med Rysslands ockupation på Krim och krigföring i östra Ukraina skyndade på processen menar nästan samtliga man pratar med. Tydligt ställningstagande från partistyrelsen bidrog till vinden.

Ännu starkare blåste det för ja efter kommittébehandlingen efter att flera osäkra ombud bestämde sig. Och när Centerstämman till sist röstade för skedde det utan att vikarierande partiledare Anders W Jonsson behövde gå och lägga sin tyngd i talarstolen. Känslan av överkörning från partiledningen är därmed mindre även om det fanns ombud som tyckt att det gått alldeles för fört. Samtidigt väntar inte världen på de som behöver mest tid i en intern partidemokrati.

Och fler än en har pratat om Centerpartiet som hoberna i Sagan om Ringen, godmodiga, närodlade, livsglada gröntäppeboende utan större intresse för världen utanför. Skillnaden är nu att Centerpartiet har befolkats av hober som Bilbo, Frodo, Sam, Merry och Pippin. För det som händer bortanför Fylke kan avgöra hobernas öde.

Mer från Centerstämman:

Vanligt bondförnuft om jobben

Historiskt Ja till Nato på Centerstämman

Marcus Persson: Stödet för DÖ är grundmurat i Centerpartiet

Ja till vattenkraftspengar

Håll ljuset tänd i mörkret när förändringens vindar drar fram

TV: Federley talar ut om SD-stormen

Karin Jonsson: Gubbigt val av musik i inledningstalet

TV- se hela invigningen och analyser av Sara Telde (DT) & Marcus Persson (ÖP)

Fem saker att ha koll på under Centerstämman

Patrik Oksanen: Gärna Nato, men först ett rejält försvar

Jens Runnberg: Från skräcksiffror till liberalt självförtroende när C-stämman ska öppna

Marcus Persson: Centerpartiet har en bergfast position som öppet och borgerligt miljöparti

Läs mer om Säkerhetspolitik & Försvarspolitik från Patrik Oksanen:

Gärna ett Natobeslut, men först ett rejält försvar

Onda imperiets återkomst avspeglas inte i nådiga luntan

Tre segrar för den ryska ubåtsdesinformationen

Peter Hultqvist, här är julklappslistan till försvaret!

Här är utmaningarna för flygaren från Gnarp som blir ÖB

Sverige snackar medan Finland agerar

Vad säger Ryssland egentligen?

Så kan försvarsbudgeten finansieras

Ryska Påsken - uppvaknandet som kom av sig