Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Än är faran för kulturen i Hudiksvall inte över

Är kulturbanken död nu? Dog den lördagen den 18 april när den mötte kulturens utövare och allmänhet på Café August i Hudiksvall? undrar Jan-Olov Nyström i sitt inpass.

Annons

Jag vill tro att det i så fall var upphovsmannen Sten Bunne själv som av ren oskicklighet råkade ha ihjäl den. När han gav en mästerlig uppvisning i konsten att närma sig ett mål genom att gå baklänges och svara på frågor som inte ställdes. De frågor som verkligen ställdes förstod han inte och resten av tiden pratade han luft.

Nu var banken ingen bank längre och kapital skulle inte förstås som något annat än kunskapsresurser i Bourdieus mening. Kulturen var fortfarande den magiska manick som skulle skänka oss längre liv, bättre miljö, fler företag och ett bättre samhälle. Förmodligen världsfred också. Dessutom skulle kulturbanken alstra mer pengar till kulturen, vi ska gasa oss ut ur krisen formulerade sig Sten Bunne, mycket käckt.

När samme kulturchef gick utanför manus blev det tydligt att han anser finkulturen orättvist gynnad framför breddkulturen. Då stampade det ordentligt om den populistiska bockfoten, matlagning och Mozart kunde gott jämställas. I övrigt uttryckte Bunne ingenting som lät sig diskuteras på ett normalt sätt. Inga konkreta förslag, inga fasta siffror, ingen begriplig organisation. Ingenting. Hur kan man diskutera ingenting och förvänta sig gensvar?

Charlotta Netsman ångrade skissen över kulturbankens kapitalflöden mer än något i sitt liv och det lät ju lovande. Allting var väldigt bra med kulturbanken ändå, men på något sätt kunde alla förslag förstås precis tvärtom, och absolut ingenting var fastställt. Allt var så öppet och fint och möjligt att ompröva.

Utmärkt, ompröva då själva idén. Ingen behöver kulturbanken. Föreningslivet är djupt misstroget, kulturaktiva från högst skiftande sysslor är öppet fientliga, och näringslivet lär hålla i sekinerna tills krisen blåst över och de vet ifall de överlever eller inte.

Men än är inte faran över. En total översikt av kommunens kulturverksamhet läggs snart fram för arbetsutskottet. Där ingår effektiviseringar, kostnadsöversyn och kulturbank. Dokumentet blir offentligt den 28 april. Än är faran inte över.

Jan-Olov Nyström

Mer läsning

Annons