Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Än är det inget val som är vunnet

/

Valrörelsen blir allt intensivare. Med bara drygt två veckor kvar till valdagen duggar utspelen från de politiska partierna tätt. Och den ena partiledarutfrågningen avlöser den andra i radio och tv. Liksom debatterna.
Den 19 september avgörs det vem som får förtroendet att leda landet, landstingen och kommunerna. Det är viktigt att komma ihåg.

Annons

För när man tar del av alla opinionsmätningar kan man lätt få för sig att det redan är avgjort vem som kommer att leda regeringen de kommande fyra åren. Allt tyder på att alliansen kommer att få fortsatt förtroende.

Men än är det inget val som är vunnet. Det förtjänar att påpekas.

Inte minst eftersom en ny opinionsmätning från Synovate visar att en stor del av väljarna, 62,4 procent, redan är övertygade om att det blir en borgerlig valseger. Bland de som tänker sig att rösta på något av allianspartierna räknar nio av tio med att regeringen sitter kvar.

Det är förvisso en hög siffra, men kanske ändå inte så överraskande.

Då är det betydligt mer anmärkningsvärt att endast 38 procent av de rödgröna väljarna tror på rödgrön valseger medan drygt 43 procent av dem räknar med alliansseger.

Det kommer att bli väldigt svårt för de rödgröna att mobilisera sina väljare i slutspurten när så många redan är övertygade om att alliansregeringen kommer att sitta kvar.

I synnerhet som Socialdemokraterna är inne i en negativ spiral som det är väldigt svårt att ta sig ur. Väljarna vill gärna lägga sin röst på partier som går framåt. Uppåtgående och nedåtgående trender brukar därför snarare förstärkas än brytas i valrörelsernas slutspurt.

Situationen för Socialdemokraterna förbättras inte av att partiledare Mona Sahlin har ett svagt förtroende både hos väljare och internt inom partiet. Det har nu gått så långt att partiaktiva pratar högt om att Sahlin kommer att tvingas lämna uppdraget som partiledare om Socialdemokraterna förblir i opposition. Och det har redan börjat spekuleras om vem som ska ta över.

Det är därför inte så konstigt att Socialdemokraterna börjar bli desperata. Tidigare har svansföringen varit hög från Socialdemokraterna då man bland annat genom partisekreterare Ibrahim Baylan uppmanat till en valrörelse fri från smutskastning och personangrepp. Socialdemokraternas disktristsordföranden har också skrivit en debattartikel där de har kritiserat vad de ansåg vara en personförföljelse av Mona Sahlin, eftersom en del valt att påminna om hennes historia.

Det verkar man nu ha glömt. Eller så anser Socialdemokraterna att de har rätt att vidta åtgärder som de däremot aldrig skulle accepteras att utsättas för. En ganska så vanlig socialdemokratisk uppfattning.

För nu går Socialdemokraterna till personligt angrepp mot statsminister Fredrik Reinfeldt genom att försöka framställa det som att alliansens skattesänkningar är genomförda i syfte att gynna Reinfeldts familjeekonomi. Att skattesänkningarna skulle vara gjorda av egenintresse.

Socialdemokraterna försvarar tilltaget med att det bara är fakta man presenterar.

Hur är det då med Sahlins alla klavertramp? Varför betraktas fakta om henne som smutskastning?

Samtidigt genomför det sosselojala LO-facket en hånfull annons- och affischkampanj där bland annat bilder på de borgerliga partiledarna har vänts upp och ned.

Desperata situationer kräver desperata åtgärder. Har man inte själv något bra att komma med får man i stället försöka svartmåla motståndarna så att de framstår som ännu sämre.

Mer läsning

Annons