Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Amerikanska republikaner i ödemarken

Det var en kall politisk kalkyl som låg bakom beslutet. Arlen Specter, senator från delstaten Pennsylvania, meddelade att han lämnar det republikanska partiet och i fortsättningen kommer att vara en del av den demokratiska senatsmajoriteten.

Beslutet har stor symbolisk och praktisk betydelse. Praktiskt betyder beskedet att demokraterna av allt att döma får de 60 mandat som krävs för att kunna sätta streck i senatsdebatterna och därmed hindra att behandlingen av ett förslag stoppas genom att debatten aldrig kan avslutas. Det som kallas att filibustra.

Det som nu saknas för de 60 mandaten är att demokraten Al Franken blir den som slutligen blir den andra senatorn från Minnesota, om han förklaras som vinnare avgörs av Minnesotas högsta domstol.

Symboliskt är det viktigt för att ännu en moderat republikan lämnat partiet. Även i olika opinionsundersökningar blir det tydligt att Demokraterna just nu har greppet om den amerikanska politiken och Republikanerna befinner sig i ödemarken.

Det finns en tydlig övervikt av amerikaner som själva betraktar sig som demokrater. Enligt en undersökning från Gallup är det 52 procent av amerikanerna som är endera är eller lutar åt Demokraterna, medan motsvarande andel för Republikanerna är 39 procent.

Konservativa debattörer är snabba med att påpeka att det republikanska partiet varit dödförklarat många gånger, men att det alltid återuppstått. Så sent som 1994 var förhållandet dessutom omvänt. I det valet var det Demokraternas majoritet som sopades bort sedan Bill Clinton och den av Demokraterna kontrollerade kongressen under två år fört en politik som inte gillades av det amerikanska folket. Under några år talades det till och med om en permanent majoritet för Republikanerna.

Det är ingen tvekan om att det finns en enkel läxa att lära – det amerikanska folket vill ha balans. De tycker inte om snabba och stora förändringar. Om man ska få folkets förtroende, måste politiken ligga i mitten.

Det finns också stora skillnader i var den politiska balansen ligger i olika delar av USA. Eftersom makten i Washington D.C avgörs i val i enmansvalkretsar runt om i landet, betyder det att vilka politiska uppfattningar som gör att en kandidat har chansen att bli vald skiftar. Den nuvarande ledningen i det demokratiska partiet har accepterat detta. Det betyder att de ställt sig bakom kandidater som avvikit från partilinjen även i så viktiga frågor som abort och vapenkontroll, när det kandiderat i konservativa distrikt.

Inom det republikanska partiet har inställningen istället varit att det är ideologisk renhet som varit det viktigaste. Välfinansierade konservativa grupper har framgångsrikt gett sitt stöd till personer som utmanat mer moderata republikaner.

Arlen Specter har inte hymlat om att det var en kalkyl över chanserna att bli omvald som låg bakom beslutat att efter nästan 30 år som senator för Republikanerna bli demokrat. Specter, som drog på sig de rättrogna konservativas vrede sedan han stött president Obamas stimulanspaket, förstod snabbt att han inte skulle ha en chans mot en utmanare i det republikanska primärvalet. Då valde han istället pröva chansen som demokrat.

Just nu ser det mörkt ut för republikanska partiet, men i amerikansk politik kan det vända snabbt. Om Obama och Demokraterna gör om Bill Clintons misstag och de moderata krafterna inom Republikanerna blir tongivande, kan det snart bli dags att tala om Demokraternas kris igen.