Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Amerikanska makaroner i söderhamnarnas hjärtan

Så enkel att den knappt kan kallas maträtt.

Ändå så självklar och älskad av söderhamnare i alla generationer.

Amerikansk makaronirätt finns bara längs hälsingekusten. Dess dunkla historia gäckar.

Makaroner. Stekt köttfärs. Kryddor.

Inget mer är inblandat. Ingen ost, ingen sås, ingen ugn.

För in enfödd söderhamnare är maträtten Amerikanska makaroner självklar. Den inflyttade undrar vad det är frågan om. Två ingredienser gör väl ingen maträtt?

När kokerskan, numera områdeschefen, Rose-Marie Elg flyttade till Söderhamn från Stockholm på 80-talet försökte hon föreslå att man skulle lägga till krossade tomater eller någon örtkrydda. Men den gubben gick inte.

– Nej nej sa tanterna som jobbade här då. Jag var väldigt fundersam, men nu har man ju kommit in sig, säger Rose-Marie Elg.

Första gången hon lagade maträtten själv var det en lärare som kom in i köket och klagade på att den inte var tillräckligt kladdig.

Någon enstaka gång har hon lagat rätten hemma, men då definitivt snitsat till den med ost. Åtminstone.

Den här dagen lagar hon 220 liter Amerikanska makaroner, som ska ätas av 700 elever på Bergviksskolan och några mindre skolor i närheten. Och barnen ute i matsalen älskar det, stora som små.

– Jag får det inte hemma, för där är det ingen som kan laga det, säger Wilma Hedqvist i trean.

– Utom min mamma, som är kock. Men hon lagar det inte ändå, säger klasskompisen Kevin Norell.

Amerikansk makaronirätt, senare förkortat till amerikanska makaroner, har serverats i Söderhamns skolor åtminstone sedan 1950-talet. Det berättar Rut Oremark, som fyller 94 i år och jobbade i köket på Norrtullskolan när det begav sig.

– Det var älsklingsmaten. Barnen tyckte väldigt mycket om den.

Rut Oremark vet inte hur gammal rätten är. Men hon lärde sig att laga den av sin föregångare Inez Wickström, född 1888.

Så vitt vi har kunnat reda ut är denna rätt mycket lokal, åtminstone under detta namn. Den serveras i Söderhamns och Hudiksvalls skolor, men verkar inte finnas på några skolmenyer på andra håll. En person vittnar om att hans skola i Norrköping serverade Amerikanska makaroner på 80-talet, men inte längre. I Orsa kommun finns nästan samma rätt, men under det lite mer beskrivande namnet "makaroner med stekt köttfärs". Rätten skiljer sig lite från Söderhamnsvarianten. Orsa har äkta lök i sin, och inget buljongpulver.

– Vi har väl lagat den i 15-20 år. Jag tror att det var nån av mina äldre kolleger som hade lagat den hemma, och så provade vi, säger kocken Alva Persson på Kyrkbyskolan i Orsa.

Och även Orsabarnen älskar rätten. Alva Persson tror att rätten kan ha uppstått på många ställen, eftersom den är så extremt enkel.

Vi kommer förmodligen inte längre i våra efterforskningar. Det finns inga sammanställningar av vad som stått på borden i svenska skolmatsalar. Den forskning som finns har fokuserat på näringsvärde och energiinnehåll. Svensk skolmat är alldeles för dåligt beforskad och beskriven, tycker Annika Unt Widell på Skolmatens vänner.

– Jag tror att det finns en hel del lokala rätter i skolmenyer, som andra regioner inte har hört talas om. De kan säga ganska mycket om vår historia, men det är ingen som har brytt sig om det vad jag vet.

Hon nämner den öländska lufsan (en potatispannkaka i ugn), palt och den gotländska fårasmäckan (en lammfärsbiff). Annika Unt Widell förstår inte historikernas ointresse för skolmat. Vardagsmaten är det som säger mest om oss.

– Forskningen har fokuserat på julmat och festmat. Men det vi äter ofta påverkar vår hälsa mest och berättar mest om vårt sätt att leva, säger Annika Unt Widell.

Det är sannolikt att Amerikansk makaronirätt uppfanns på 1950-talet, både med tanke på namnet och ingredienserna. Det säger Richard Tellström, måltidsforskare och känd från tv-programmet Historieätarna.

–– Det var efter kriget vi började använda "amerikansk" som ett slagord för det moderna. Makaroner har funnits i svenska högreståndshem sedan slutet av 1600-talet, men köttfärsen är mycket mer sentida. Den har inte varit någon billig produkt historiskt, säger Richard Tellström.

Han är mycket fascinerad av att Amerikansk makaronirätt är så lokal. Han kan inte påminna sig någon annan rätt som bara verkar finnas på ett enda ställe. Om man nu kan kalla den maträtt.

– Den kvalificerar sig näppeligen som maträtt, med tanke på att den är väldigt enkel i sin karaktär. Den är halv på något sätt, det saknas liksom ett tillagningsmoment, säger Richard Tellström.

Definitionen av en maträtt är att den innehåller protein, kolhydrat, cellulosa och sås, enligt honom. Amerikansk makaronirätt har bara de två första.

Å andra sidan serveras den med salladsbord (cellulosa) och ketchup, som väl kan kallas sås, poängterar Camilla Salling, chef för köken i Söderhamns centrala skolområde. Hon är Bollnäsbo och har jobbat i restauranger på många ställen. Ändå hade hon aldrig hört talas om denna exklusivitet innan hon kom till Söderhamn.

– Jag blev väldigt förvånad, den innehåller ju ingenting! Vad kommer det här ifrån? Hur kom den till? Hur blev det en maträtt när det inte är en maträtt? undrar Camilla Salling.

Söderhamnarna förstår henne inte när hon undrar varför denna rätt är lite helig, och helst ska serveras på fredagar för extra feststämning.

Hon skulle aldrig laga den hemma, men poängterar att hon inte är negativ.

– Det är alltid roligt när barnen gillar maten. Det är inget fel på Amerikanska makaroner, men mig ger den ingenting, säger Camilla Salling.