Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Amerikansk fotograf låter syriska Edsbytjejer berätta sin historia

Hon vill låta nya röster om kriget i Syrien ta plats i offentligheten. I dagarna är den amerikanska fotografen Emily Berl i Edsbyn för att intervjua syriska tonårstjejer.
– De bär på ett unikt perspektiv, men syns sällan i debatten, säger Emily Berl.

Emily Berl och studenten Naba Fayez lutar sig över en analog Hasselblad.

"Du vevar så här, och sedan trycker du bara av", instruerar Emily Berl.

Hon är amerikansk fotograf, jobbar på New York Times och har nyligen fotograferat profiler som Gwen Stefani och Pamela Anderson. I dagarna är hon i Edsbyn för att träffa syriska tonårstjejer. En del av ett fotoprojekt vars syfte är att ge nytt perspektiv på flyktingkrisen.

Läs också: Vill skynda på integrationen med böcker, podcast och samtal

Slutprodukten kommer bli en bok med intervjuer och porträtt av tjejerna.

– Jag tycker att tonårstjejer är en intressant del av befolkningen som ofta har mycket bra att tillföra i debatten. Men det är sällan någon som frågar dem om deras upplevelser eller deras syn på det som händer. Fokus i rapporteringen ligger på andra människor, säger Emily Berl.

Läs också: Läsartext: Författarbesök på SFI i Edsbyn

Det var genom UNCHR som hon kom i kontakt med Anette Helgesson från Edsbyn, som driver projektet Jalla Tillsammans – en bokcirkel med fokus med integration. Och från och med i måndags umgås Emily dagligen med de syriska Edsbytjejerna.

I förra veckan reste hon runt i Libanon i samma syfte. Nästa destination är Stockholm innan hemresan väntar. Emily vill åt kontrasterna och därför blev Sverige och Libanon platserna i sammanhanget.

Läs också: Nystart för efterfrågat integrationsprojekt

– Till Libanon kommer många direkt från Syrien. Det är en mellanlandning på väg någon annanstans. Sverige är ofta en slutdestination och jag vill visa två olika sidor av flyktingsituationen.

Men oavsett plats är upplevelsen av flykt, att tvingas lämna sitt hem och sammanhang, ofta densamma bland tjejerna Emily träffar.

– Varje berättelse är unik, men känslorna är snarlika.

En av de som kommer medverka i boken är Naba Fayez, som till vardags studerar på Woxnadalens gymnasium.

– Jag tycker att projektet är viktigt. Det är sällan fokus hamnar på oss tjejer. Många vill berätta, men får inte chansen. Att berätta hjälper oss att bearbeta våra upplevelser av kriget. Jag hoppas att många läser boken och börjar förstå vad vi faktiskt har gått igenom.