Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Amerikanare fyllde Söderhamns gator

Upp till 400 cruisare vallfärdade till Söderhamn under lördagen och förvandlade staden till en stor fest. Vid 18-tiden drog tillställningen igång inför en beundrad folkmassa.

Festligheterna har hållit på sedan mitt på dagen och lokala band spelade i det gassande solskenet. När cruisingen drog igång vid infarten till gågatan i centrala Söderhamn, passerade Pontiacs, Chevrolets, Buicks och Cadillacs. Men när en lyxig Lexus försöker slinka med i tåget, blir det tvärstopp.

- Bara amerikanare och veteranbilar får komma in, säger Lasse Westling, president i arrangören Söderhamn American Cars och vinkar sedan undan den besvikna föraren av den japanska bilen.

- Det har varit enormt mycket att planera, vi har förberett oss sedan mars, allt som ska ordnas och godkännas, säger han och poängterar att det definitivt är mödan värd.

Längs gågatan flockades besökarna i alla åldrar när ekipagen gled förbi. De flesta bilar glänste av välputs, medan vissa var lite mer kantstötta. Men de försökte dra på sig charmpoäng ändå. Karl-Arne Häll från Kilafors spred skratt med sin blå Buick från 1968. Han hade skrivit texten "Donator önskas" på silvertejp vid bensintanken.

Rök och doft av bränt gummi sprider sig över staden när en och annan bil "burnar" i asfalten. Sedan kommer en fest förbi i en Dodge, 1973. I bakluckan sitter Tommy Lindfors från Lindbo och dricker öl med Robin Pettersson och Kristoffer Petrilä.

Från fönstren på polishuset ser en samlad styrka på, och undrar om det är lugnet före stormen.