Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ambulanspersonal försenade strokevård

Två anställda inom ambulansen i Söderhamn varnas sedan de försenat transporten av en strokepatient med fem minuter.

– Det är ytterst allvarligt när man bryter mot våra tydliga rutiner. Vi har ansett att det är viktigt att agera kraftfullt, säger vårdenhetschef Lotta Wahlström.

Annons

Det var i augusti som de två åkte ut på en prio 1-utryckning i Söderhamn. Framme hos patienten prioriterade personalen ner transporten till prio 2. Eftersom personalens arbetspass slutade då, kallades en ny besättning in. De stod och väntade efter vägen från patienten och tog över för att köra vidare till Bollnäs sjukhus.

– Det var rätt bedömning att prioritera ner transporten, men våra rutiner är mycket tydliga. Man får inte byta personal vare sig under pågående prio 1- eller prio 2-uttryckning, säger Lotta Wahlström.

Personalbytet innebar en försening med fem minuter. Chefsläkare Lars-Göran Holtby har gjort en medicinsk bedömning av fallet och säger att förseningen inte påverkade patientens hälsotillstånd.

– Fem minuter kan vara mycket när en patient svävar mellan liv och död, men så var det inte i det här fallet. Det konstaterades att patienten hade en blödning i hjärnan. Det togs en datortomografi och bilderna skickades till neurokirurgen i Uppsala som sa att det inte behövdes något kirurgiskt ingrepp. Patienten skulle behandlas som en vanlig strokepatient. Han återhämtade sig relativt fort.

Arbetsgivarens varning innebär att de anställda att de förlorar jobbet om de gör samma sak igen.

Lars-Göran Holtby vill inte uttala sig kring om bestraffningen var befogad eller inte.

– Det är en rent arbetsrättslig åtgärd, säger han.