Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ambulansmissen värre anser sonen

Ambulanstransporten försenades för Jan Larsson när personalen valde att byta besättning under resans gång.

Nu anser sonen Pontus Axberg att landstinget förskönar det inträffade.

Det var lördagen den 30 juli som Jan Larsson med sällskap var på restaurang Albertina i Skärså.

– Hans mungipa började hänga och det syntes direkt att det var en stroke, eftersom stroke har förekommit i familjen. Det var bra att ambulansen var så snabbt på plats.

De anhöriga tycker sedan att det hade varit närmare att köra till Hudiksvalls sjukhus.

– Ändå köper vi att deras rutin är att åka till Bollnäs, men det var med det här personalbytet som det blev så fel. Det gjordes runt E-center. Utan det hade ambulansen kunnat köra över Trönö i stället.

Pontus Axberg invänder när vårdenhetschef Lotta Wahlström säger att bytet försenade transportern med fem minuter.

– Det går inte att säga, säger han. I våra samtal har det sagts att det var fem minuter, men det kan ha varit upp till 10 minuter.

Pontus Axberg blir förvånad när chefsläkare Lars-Göran Holtby säger att förseningen inte påverkat patientens hälsotillstånd.

– Det beskedet har vi inte fått. Vi träffade en annan läkare som sa att man inte kan veta. Det var strax före E-center som pappa blev sämre och då borde ambulansen bara ha fortsatt köra. Blödningen gick inte att stoppa innan man fick ner pappas höga blodtryck och då bör varje minut vara betydelsefull. Vi var inte säker på att hans liv gick att rädda. Nu tränar pappa och kämpar på, men att han återhämtar sig är hans egen förtjänst.

Landstinget har valt att varna ambulanspersonalen. Pontus Axberg upplever att han haft en bra dialog både med vårdenhetschefen och den inblandade personalen.

– Men jag har en känsla av att inget hade hänt om inte vi anhöriga drivit det här så hårt. Vårt mål är att ingen annan ska behöva drabbas eller sätta livet till, säger han.