Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ambulansen ska undsätta jordbävningsoffer

Den ambulans som Söderhamnsfamiljen Yenigün skänkt till sin turkiska hemby kommer att delta i räddningsarbetet efter söndagens jordbävning i Turkiet.

Under söndagen passerade ambulansen den turkiska gränsen. Under tiden som förarna Johan Hansson, Börje Ljung och Cahit "Jalle" Yenigün väntade på att ambulansen skulle släppas igenom den turkiska tullen fick de ett telefonsamtal där de ombads ta sig till den drabbade Vanprovinsen och delta i räddningsarbetet. Det var aldrig någon tvekan om hur de skulle göra.

- Vi är på väg dit nu och har ungefär 80 mil kvar, berättar Jalle Yenigün när helahälsingland.se når honom på telefon vid 13-tiden på måndagen.

Vilka arbetsuppgifter ska ni göra när ni kommer dit?

- I första hand ska vi hjälpa till att transportera skadade. Det verkar vara fullt på alla sjukhus i området så det behövs långkörningar. Turkisk sjukvårdspersonal på plats kommer att säga till oss hur vi ska bete oss och så vidare.

Har någon av er varit med om någon liknande katastrof tidigare?

- Nej ingen av oss har varit med om någonting som är i närheten av detta. Men vi har sett mycket på tv-sändningar från jordbävningsområdet och pratat med sjukhuspersonal här nere som varit med om jordbävningar tidigare. Så vi har fått ganska mycket information om hur det kan se ut.