Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ambulansen missade hjärtinfarkt: ”Du har magsjuka, dig vill vi inte ha in till sjukhuset”

En anmälan har kommit in till IVO, inspektionen för vård och omsorg, sedan ambulanspersonal missat en hjärtinfarkt hos en man i Söderhamn och åkt tillbaka utan vidare undersökning.

Det var i augusti 2015 som en man i 50-årsåldern, bosatt i Söderhamn, ringde efter ambulans efter att ha svimmat på köksgolvet, haft upprepade diareér och även diffus smärta över bröstet.

Läs också: Krisplanen för ambulansen – fem bilar kan ställas i sommar

När ambulanspersonalen kom låg mannen kvar på golvet, men eftersom han även hade kräkts ska personalen sagt "du har magsjuka, dig vill vi inte ha in till sjukhuset".

Han fick hjälp att tvätta av sig men lämnades därefter utan att varken blodtryck, EKG eller andra undersökningar gjorts. Mannen fick inga övriga frågor om sitt mående.

Läs också: Regionen målar ambulansvården i rosenskimmer

Drygt ett dygn senare förvärras bröstsmärtorna och mannen får problem med andningen. Efter ett samtal till sjukvårdsupplysningen tidigt på morgonen får han en tid på hälsocentralen i Söderhamn på eftermiddagen, men är för dålig för att vänta och får i stället skjutsas dit av en vän.

Läs också: Ambulanserna når inte fram i tid: "kan leda till att patienten avlider"

När han kommer in till hälsocentralen får han genast ambulanstransport till hjärtintensiven i Gävle där man konstaterar hjärtinfarkt. Mannen drabbas av hjärtarytmier och hjärtstopp två dagar efter att han blivit inlagd, men läkare lyckas rädda hans liv.

Sammanlagt vårdas mannen i 14 dagar på sjukhus och har fortfarande problem som utreds sedan hjärtinfarkten.

Mannen har nu anmält händelsen till IVO, inspektionen för vård och omsorg.