Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ambulansen kräver bättring av SOS Alarm

SOS Alarm specialutbildar och certifierar nu operatörer i ambulansdirigering.
– Det här är något vi efterfrågat under tre–fyra års tid. Det har tagit betydligt längre tid än vi tänkt oss, säger Roger Westerlund, verksamhetschef för ambulansen i Gävleborg.

SOS Alarm i Gävleborg, Dalarna, Uppsala och Västmanland genomförde en tre dagars pilotutbildning i maj. Under höstens utbildningar kommer även operatörer från andra län att delta.

Visst innebär utbildningen en förbättring, säger Axel Liljemark.

– Det finns alltid brister och vissa operatörer är duktigare än andra. Men sedan håller jag inte riktigt med landstinget om att det funnits sådana brister som de säger.

Enligt ambulanschefen Roger Westerlund kräver ambulansdirigering både talang, kunskap och erfarenhet.

– Vi vill helst ha operatörer som enbart arbetar med ambulansdirigering. Framför allt är volymerna betydligt större än för räddningstjänsten. Vi ställer stora krav på samordningsvinster, att inte en bil får gå in tom, samtidigt som man skickar ut en ny. Den som arbetar med det här behöver goda kunskaper i logistik och vara duktig på prioriteringar.

Axel Liljemark håller med om att ambulansdirigering ställer speciella krav.

– Våra operatörer är ansvariga för att det finns ambulansberedskap i hela länet. Om alla bilar är ute på en ort måste vi se till att det kan komma ambulanser från andra orter. Räddningstjänsten har beredskapsansvaret själv, även om vi till exempel på deras order ringer in deltidskåren.

Roger Westerlund anser också att medicinsk kunskap är viktig. Han tycker att en ambulansdirigent behöver ha erfarenhet av akutsjukvård, helst ambulanserfarenhet.

– Som avtalet ser ut nu kan vi inte kräva det, men vi håller ju nu på med den nya upphandlingen av sjukvårdens sambandscentral.