Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ambulansen ersätts med akutbil i Los

I höst ersätts ambulansen i Los med en akutbil. Det är ett pilotprojekt som ska ge bättre vårdkvalitet för Losborna.

– Vi har för avsikt att stärka tryggheten för Losborna med omnejd tillsammans med primärvården. Delvis för att använda skattepengarna på ett optimalt sätt, men också för att förstärka den totala sjukvården och akutsjukvården, säger Lars Lagerström, vårdutvecklare för ambulansvården i länet.

I veckan informerades personalen om den ändring som man planerar att införa i september. I stället för en ambulans som utgår från Los och endast finns där under dagtid, ska det nu finnas en "First responder unit", eller enmansbemannad akutbil, på plats dygnet runt. Det har inte prövats i länet förut, vilket innebär att det här är ett pilotprojekt.

– Vi är ganska säkra på att det här kommer att höja kvaliteten för dem som bor och verkar i Los. De får snabbare tillgång till akutsjukvården än vad man får i dag.

Skillnaden mellan akutbilen och en ambulans är att akutbilen saknar bår. Men ambulansen åker ofta ut på körningar till Ljusdal och andra delar av länet.

– Och då finns det ingen resurs alls i Los. Tittar vi på statistiken från Losbilen så gör man väldigt många uppdrag utanför själva Losområden, vilket egentligen i dag inger en falsk trygghet för de som bor och verkar i Los.

Den som behöver ambulanstransport från Los kommer att hämtas med ambulans från Ljusdal eller Edsbyn. Det finns också ambulanshelikopter från Mora eller Östersund.

– För de som riktigt akut sjuka innebär det snabbare transport till sjukhuset än vad en ambulans gör i dag, säger Lars Lagerström.

Pilotprojektet kommer att utvecklas i samarbete med primärvården. Kerstin Hallonqvist, primärvårdschef i Ljusdal, tror att projektet blir en bra förstärkning för sjukvården i Los.

– Det är absolut en höjd trygghet för Losborna. Den tjänstgörande akutsköterskan där uppe kommer att vara dygnet runt. Det som ökar är en kraftfull sjuksköterskeresurs för befolkningen i Los.

Tanken är att den akutsjuksköterska som är på plats kan samarbeta med andra sjuksköterskor i Los.

– De kommer att även vara lokalmässigt samordnade och hjälpas åt med arbetsuppgifter dagtid.

Tommy Olsson (C) är ledamot i omsorgsnämnden, men även Losbo. Han kan se vissa fördelar med projektet, även om det finns frågetecken kring vad som händer efter försöksperioden.

– Själva beredskapen ökar som jag ser det, genom att du har en fullt utrustad bil i tjänst dygnet runt, inom tjugo minuters radie har man sagt. Sedan kommer ambulans att larmas samtidigt som bilen är det sagt.