Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ambulansen är bara början – mångmiljonbesparing väntar inom vården

Det uppmärksammade införandet av jourtid för ambulanspersonal är bara en del i Division operations besparingsplaner. Skattepengar och patientavgifter räcker inte till och under året ska divisionen spara 49 miljoner kronor.

Det som får kostnaderna att dra iväg är framför allt den högspecialiserade vården. Det rör sig om operationer och behandlingar som kräver specialkompetens och främst utförs på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Även kostnadsutvecklingen inom läkemedel, sjukvårdsmaterial och hjälpmedel ökar. Kostnaden för övertid och inhyrd personal är högre än förväntat.

– Våra intäkter täcker inte våra utgifter helt enkelt. Det är svårt att säga om behovet av högspecialiserad vård är en trend ännu, säger Helena Björkman, divisionschef för Division operation.

Läs mer: De får arbeta mer med sämre betalt – här är förslaget som upprör ambulanspersonalen

Totalt sett har divisionen en budget på drygt två och en halv miljard kronor för året.

– Besparingen är inte jättestor sett ur det perspektivet, men det är trots allt 49 miljoner skattekronor. Det här är en svår balansgång där vi måste säkra vården och samtidigt ha en nöjd personal som vill arbeta hos oss, säger hon.

För att kunna spara pengarna tittar nu divisionen på hur de snabbare ska kunna ta hem patienter som fått vård på sjukhus utanför länet, hur de ska kunna använda billigare och bättre läkemedel och se över hur bemanningsplaneringen för att kunna minska övertiden.

– Vi behöver se över vad vår höga sjukfrånvaro beror på också. Bara den kostar oss tolv miljoner kronor om året, säger Helena Björkman.

En första åtgärd som ska förhandlas är att ändra så att nattpassen blir jourtid i stället för aktiv arbetstid inom ambulanssjukvården. På så vis ska ambulanspersonalen nu bara få betalt, och då i övertid, när de gör uttryckningar, inte när de sover. Det ska spara divisionen drygt fem miljoner kronor.

– Det skiljer sig så kraftigt från våra andra verksamheter i vården. Annan vårdpersonal får betalt när de arbetar under jourtiden, inte när de vilar, då utgår jourersättning i stället, säger Helena Björkman.

Samtidigt kan det nu bli så att jourtid görs om till aktiv arbetstid inom andra verksamheter.

– Inom exempelvis operationsverksamheten ser vi nu att det arbetas så mycket under jourtiden att det är bättre att ha aktiv arbetstid. Där är det förmodligen bättre att vi gör om jourtiden till vanlig arbetstid i stället, säger Helena Björkman.

Läs mer: Ambulanspersonal: Så drabbas sjuka av nya besparingen

De besparingar som nu görs kommer inte påverka patienternas säkerhet, enligt henne. Samtidigt påstår ambulanspersonal som Helahälsingland varit i kontakt med att den ändrade arbetstiden kommer påverka deras sömn och göra dem mindre utvilade vilket i sin tur påverkar deras arbetsförmåga.

– Det har jag svårt att se. Vi kommer att ha lika många bilar och samma beredskap inom ambulansen i länet, säger Helena Björkman.

Äntligen! Nu finns Helahälsingland som app. Ladda ner här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik