Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ambulanschef lämnar uppdrag efter hot – men regionen backar inte om ambulansavtalet

Ambulanschef Jörgen Tranevik har utsatts för hot på sociala medier, och lämnar nu sina uppdrag. Men jourbeslutet står fast och ska införas.

Läs även Trots kritikstormen: Det blir jourtider för ambulanspersonalen.

Inför tisdagens presskonferens från Gävle sjukhus var förväntningarna höga. Skulle besparingsförslaget med ökad jourtid dras tillbaka? Så blev inte fallet. I stället meddelade Helena Björkman, Chef division operation och diagnostik, på direktlänk från New York, att ambulanschef Jörgen Tranevik, på grund av hat och hot – främst på sociala medier – i fredags beslutat lämna sina uppdrag.

– Det är en bisarr händelse att man som chef för offentlig sektor kan utsättas för samma reaktioner som hollywoodkändisar, konstaterade Helena Björkman, som även berättade att hoten är polisanmälda.

Tranevik ersätts nu tillfälligt av Simon Nilsson, som över sommaren, vid sidan av sitt arbete som verksamhetschef akut, tar vid tills man nyrekryterat.

– Det brukar vara kul att få nytt jobb, men inte i dag. Vi är alla ledsna över Jörgens beslut, sa Simon Nilsson, som till hundra procent ställer sig bakom att förändrad ekonomisk ersättning för ambulanspersonal: från full betalning under natten till övertid vid arbete och jourersättning när man inte arbetar.

Läs här den insändare han undertecknat . Han kallar det anpassning till samma villkor som andra jourverksamheter inom hälso- och sjukvården och ser det hela som en rättvisefråga.

Dock är han enig med hälso- och sjukvårdsdirektör Kjell Norman, som ledde presskonferensen, och Helena Björkman, om att man nu självkritiskt bör granska hur det hela hittills förlöpt. Ingen av dem säger sig förstå de mekanismer som ligger bakom de starka reaktionerna, som bland annat fått 27 ambulansanställda i länet att säga upp sig. Men, att backa och dra tillbaka är inte något alternativ. I stället ska dialogen med anställda återupprättas och man ska söka vägar att gå vidare.

Grunden för beslutet om förändrade ersättningar är ett sparkrav på 4,5 miljoner, och Kjell Norman säger att inte förrän i efterhand kan man med facit i hand avgöra om tillvägagångssättet var fel.

– Det här är en process vi måste starta för att se hur vi kunnat göra på annat sätt. Det är ett rimligt förslag, ett rimligt beslut. Vi vill köra nu under ett halvår och göra en utvärdering sedan: Gav det det vi ville det skulle ge? Därför backar vi inte. Jag vill vädja till medarbetarna att man testar det här, säger Norman, som inte ser att något i nuläget hotar patientsäkerheten inom ambulanssjukvåren i sommar. Men några garantier vill han inte ge:

– Det är jättesvårt att garantera, det beror på vad som händer framåt.

Läs även vad Kjell Norman sagt om att personal inte känner sig lyssnade på.

Läs också ledarskribent Lilian Sjölunds ledare: Ambulansupproret – en politisk mardröm.