Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ambulans dröjer vid hjärtstopp

Väntetiden på ambulans när en person drabbas av hjärtstopp har ökat.
Jämfört med för sex år sedan har insatstiden ökat med i snitt tre minuter.
– Jag tror att beläggningen på våra bilar är högre i dag, säger Roger Westerlund, verksamhetschef för ambulanssjukvården i Gävleborg.

Annons

Vid plötsligt hjärtstopp är insatser under de första minuterna avgörande för att rädda liv. Med tre minuters längre utryckningstid ökar risken att dö med hela 30 procent. Medianinsatstiden ligger i dag på nio minuter, enligt nya siffror från Hjärtstoppsregistret som Sveriges Radio tagit del av.

– I 60 procent av fallen når vi fram under tio minuter, men jag har inte hunnit djupgranska siffrorna ännu, säger Roger Westerberg.

Det är för tidigt att säga varför insatstiden har ökat men Roger Westerlund tror att det beror på att beläggningen på ambulanserna helt enkelt har ökat. En positiv aspekt är att kommunerna i Gävleborgs län visar framfötterna när det gäller avtalet om livräddande insatser i väntan på ambulans (IVPA). Det innebär att kommun och landsting har ett avtal om att räddningstjänsten ska rycka ut på sjukvårdslarm när SOS Alarm bedömer att det tar lång tid för ambulansen att nå fram. Samtliga tio kommuner i Gävleborg har ett gällande IVPA-avtal.