Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ambulans dras in i Ljusdal – trots att målen inte nås: "Inte rätt ställe att spara på"

I Ljusdals kommun uppnås inte målen om hur snabbt ambulansen ska nå medborgarna vid ett akut larm. Trots det ska en ambulans dras in nattetid i sommar. "Ljusdal är inte rätt ställe att spara på", säger Rasmus Bjerén.

Behovet av två ambulanser nattetid finns inte. Det har regionens ambulanschef Simon Nilsson tidigare hävdat.

Läs mer: Ambulansen i Ljusdal förstärks – men bara för att lindra oron: "Behovet finns inte"

För att motivera den kritiserade nedskärningen, som bland annat innebär att en av två ambulanser i Ljusdals kommun dras in nattetid i sommar, har Region Gävleborg hänvisat till statistik.

Det är statistik från förra sommaren som bland annat visar att de tre ordinarie dygnsbilarna i Ljusdal och Delsbo i snitt har ett halvt uppdrag per natt. En överkapacitet som gör att alla ambulanser inte behövs, enligt Simon Nilsson.

Läs också: Så många ambulanser står still i sommar – ersätts med helikopter, läkare och taxi

Men det finns även annan statistik hos Region Gävleborg. Den visar att ambulansen i Ljusdals kommun inte når sina mål.

Målsättningen är att ambulansen vid larm av högsta prioritet, så kallade prio 1-larm, ska ha kommit fram till platsen inom 20 minuter i minst 90 procent av fallen.

I Ljusdals kommun lyckas ambulansen med det endast i 81 procent av fallen.

Läs även: Här får ambulansen rycka ut – mitt under krismötet med politikerna

Rasmus Bjerén, som är ambulanssjuksköterska i Ljusdals kommun och förtroendevald för Vårdförbundet, är kritisk.

– Det är ganska tydligt att statistiken för Ljusdal är katastrofalt dålig, sett över länet och till de mål vi satt upp. Ljusdal är en kommun med stora utmaningar i och med att det är en glesbefolkad, vidsträckt kommun. Det är en verklighet man har att förhålla sig till när man bedriver ambulanssjukvård, och det kan jag känna att vår ledning glömt bort. Man kan inte bara titta på beläggning, man måste även titta på vilka områden man har att täcka och vilka insatstider man har. Då är Ljusdal inte rätt ställe att spara på, säger han.

Han betonar dock att ambulanser inte borde dras in någonstans i länet, utan att regionen istället bör fokusera på att vara en attraktiv arbetsgivare som kan locka till sig tillräckligt med kompetent personal. Införandet av jouren är grunden till allt, menar han.

Läs mer: Vårdförbundet sågar neddragning av ambulansen: "Ett något desperat agerande"

Rasmus Bjerén anser också att de dalande siffrorna för prio 2-uppdragen måste tas på större allvar.

– På prio 2 ser vi en ganska kraftigt dalande kurva på hur vi uppfyller våra mål. Här sviker vi befolkningen i tysthet när vi inte pratar om prio 2-uppdragen. För det handlar om patienter som är akut sjuka och inte ska behöva vänta på en ambulans. Men det pratar vi inte ens om i dag.

Hur viktigt är det att man uppfyller målen?

– Precis som i vilken verksamhet som helst så är det centralt att man uppfyller de mål man satt upp. Jag tycker att det är jätteviktigt. Ambulanssjukvård är en verksamhet där tiden ibland är fullständigt avgörande. Och då handlar det om liv och död. Så det är klart att vi måste uppfylla de här målen.

Divisionschefen Helena Björkman försvarar dock regionens nedskärningar.

– Vi har ett högt, ambitiöst mål och tittar vi på ett nationellt perspektiv ligger vi bra till. Här har vi tittat på beläggningen per bil när vi ska prioritera resurser, och då har vi sett att vi har möjlighet att minska resurser, men fortfarande kan ha en god beredskap. Jag skulle hävda att man som befolkning kan vara trygg, vi har en väl fungerande ambulanssjukvård.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.