Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Älvvatten om Flästa slås ut?

Möjligheten att skapa en reservvattentäkt i Bollnäs ska utredas redan till nästa år.
– Ett alternativ kan vara att rena ytvatten från Ljusnan, säger Helsinge Vattens vd Ylva Jedebäck Lindberg.

Utredningen aktualiseras av de skärpta lokala miljömålen för Bollnäs kommun.

Tidigare var kravet att redovisa förutsättningarna 2020. Nu ska i stället underlaget vara klart under 2015.

En nytillsatt arbetsgrupp med representanter från Helsinge Vatten och kommunens tekniska förvaltning får uppgiften att kartlägga förutsättningar och behov.

Vid måndagens möte i teknik- och fritidsnämnden fick gruppen i uppdrag att göra en första återrapportering vid nämndens sammanträde i november.

– Om huvudvattentäkten i Flästa skulle slås ut genom en förorening är det naturligtvis viktigt att veta vilka andra reningsmöjligheter som finns för dricksvattnet, säger Ylva Jedebäck Lindberg.

Ännu så länge pekas inget område ut för en grundvattentäkt i reserv. Och det är inte ens säkert att en sådan reservlösning är bäst. Det skulle mycket väl kunna bli en rening av ytvattnet från Ljusnan i stället.

– Det är inte alls orealistiskt. Två miljoner människor i Mellansverige får ju idag sitt vatten från Mälaren, säger Ylva Jedebäck Lindberg, som pekar på de effektivare reningsmetoder som numera finns.

Fram till 1967 hämtade Bollnäs sitt dricksvatten ur Ljusnan. Vattnet behandlades vid det dåvarande vattenverket i Framnäs och distribuerades via vattentornet i Ren.

I dag kommer vattnet i pipelines från Flästa och pumpas upp till vattenreservoaren vid Säverstaberget på Granberg innan det når ledningsnätet.

– Det är ju ett vatten av mycket hög kvalitet, men om en olycka inträffar finns förstås en sårbarhet.

Om det värsta scenariot skulle bli verklighet kan reservlösningar snabbt behövas. Men att investera i en reservvattentäkt innebär samtidigt höga kostnader.

Kortsiktigt finns också möjligheten att hyra in mobila reningssystem för sjövatten.

– Sådan utrustning finns till hands i bland annat Sundsvall, säger Ylva Jedebäck Lindberg.

För fem år sedan utredde kommunen också om det var möjligt att använda en grusås strax norr om Arbrå kyrka som reservvattentäkt. Men närheten till riksväg 83 gjorde att det ansågs för riskabelt. Idén är inte längre aktuell.