Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alternativen saknas

Svar till Yoomi Renström (18/10).

Jag ser inte att svaret till att vi har många barn i förskolan är att vi har en fungerande arbetsmarknad, utan att det inte finns några alternativ.

Har man sitt barn i allmän förskola på 15 timmar i veckan är det svårt att kombinera med jobb, men jobbar man deltid eller skift kan det fungera. De allra flesta som tar del av de 15 timmarna är föräldralediga, arbetssökande eller studerande.

Det den politiska majoriteten skulle ha tänkt på, om man inte vill ge några alternativ för föräldrar i kommunen, är att följa utvecklingen och då starta fler förskoleavdelningar vid behov. När man tog bort vårdnadsbidraget försämrade man kvalitén i förskolan när barngrupperna blev alltför stora. Små barn mår inte bra av att vara i stora grupper.

Och visst sparar vårdnadsbidraget pengar när alternativet med bibehållen kvalité är att öppna fler avdelningar. Vilken kostnad en avdelning innebär beror på var den läggs och hur det kan organiseras runtomkring (till exempel vid en skola i befintliga lokaler). Men mycket pengar blir det, och man kan gärna lyfta fram för invånarna och jämföra vad det kan vägas emot. Det spelar stor roll hur man satsar de kommunala skattemedlen.

Jennie Forsblom (KD)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel