Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alternativ för Umeås kapten från Delsbo – hänga på sambo Lina till mästarlaget: "Behöver stimulans"

Som lagkapten tog Lisa Lantz stora kliv i Umeå IK.
Men säsongen som helhet lämnade en bitter eftersmak.
– Jag behöver en stimulerande miljö, vi får se vad det blir, säger 29-åringen från Delsbo.
Ett tänkbart alternativ kan vara att hänga med sambon, och landslagsliraren, Lina Hurtig som lämnar Umeå för mästarlaget Linköping.

Den tredje säsongen i Umeå IK blev en prövning för Lisa Lantz.

Läs mer: Spelarprotest när tränarna fick kicken

Inte minst när klubbens styrelse valde att kicka den tränartrojka som inledde säsongen i baktakt.

– Jag är en känslomänniska, och det där tog mer på mig än vad jag ville erkänna då. Det står jag för i dag, man behandlar inte andra människor på det sättet. Det är inte bara själva fotbollen som betyder något, säger Lisa Lantz, som samtidigt menar att det i stunden inte var ett stort problem att ladda om.

Läs mer: Lisa blev ny lagkapten

– Vi är ändå på en nivå där vi är proffsiga nog att hantera det rent sportsligt. När det väl var dags med en ny tränare, var det fullt fokus igen.

Men det räckte nu inte till ett nytt kontrakt, det gamla klassiska storlaget Umeå IK åkte ur allsvenskan efter 19 raka säsonger.

Där har lagkapten Lantz en del skarpa synpunkter på omständigheterna kring den sista ödesmatchen borta mot Kristianstad.

En match som spelades under usla förhållanden på en sur och lerig Vilans IP.

– Domaren dömde ut planen och ville ställa in, men förbundet krävde att den skulle spelas på utsatt tid. Det var för långt till reservarenan. Här tycker jag förbundet måste se över vad som ska gälla i en sista omgång, det här bör inte få hända igen, säger Lisa Lantz, som i sammanhanget menar att det gav Umeå en klar nackdel i ett så utsatt läge.

– Vår enda chans var att vinna matchen, de klarade sig med kryss. Som det lag som måste driva spelet och då blir det ju betydligt svårare på en så dålig plan, säger Lantz om matchen där Lina Hurtig tände hoppet med en kvittering till 1–1, men närmare kom inte Umeå.

Läs mer: Skitsäsong för Hjohlman

Precis som Jenny Hjohlman, lagkamraten från Viksjöfors, anger Lina Lantz de många skadorna som en starkt bidragande orsak att Umeå slirade ända till en ödesmatch i botten.

– Jag bröt själv ett ben i handen, fick göra en operation och missade två matcher när jag gick med gips. Men det var flera faktorer som spelade in, även olyckliga tillfälligheter, säger Lisa Lantz, med ett utgående kontrakt i klubben.

Frågan blir därmed vad nästa steg i karriären blir?

Forwardsprofilen, landslagsliraren och Lantz sambo Lina Hurtig är redan klar för mästarlaget Linköping nästa säsong.

Är det ett tänkbart alternativ att hänga med dit?

– Det är ju en möjlighet, vi får se vad som händer. Det är mycket att fundera över, men jag har inget som direkt binder mig kvar här i Umeå. Jag är öppen för det mesta, säger Lantz, som till vardags jobbar halvtid som lågstadielärare.

Det framtida vägvalet handlar också om mer än bara den rent fobollsmässiga nivån.

– Jag söker en klubb som kan erbjuda det där lilla extra, som har en ambition och en stimulernade miljö där jag kan fortsätta att utvecklas. Och då är det viktigaste att vardagen funkar bra, alla de där träningarna som måste till, säger Lisa Lantz som långt ifrån känner sig klar med den fotbollsresa som startade hemma i Delsbo.

Som 15-åring blev den första etappen några säsonger i Team Hudik innan det var dags att höja nivån med Sundsvalls DFF.

Lisa Lantz drog sedan vidare till Bälinge där det blev två allsvenska säsonger innan kursen ställdes mott norr igen, och fem raka säsonger med Umeå Södra i Elitettan och norrettan. De senaste tre säsongerna har hon etablerat sig i allsvenskan med Umeå IK.

– Jag är fortfarande hungrig och älskar spelet. Jag har också vuxit inn i rollen som allsvensk spelare och som en ledare på planen. Jag kan också ha något att bidra med till en klubb.