Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ålslingan på cykel för 39:e gången

Ålslingan är ett motionslopp på cykel som går runt Norrsjön i Alfta. I år är det 39:e gången som loppet arrangeras. Sedan några år tillbaka har Korpen i Alfta valt att lägga loppet i samband med nationaldagsfirandet den 6 juni vid hälsingegård Löka, där man har både start och mål.

– Förra året gick över förväntan. Vi mer än dubblerade deltagarantalet. Det var roligt. Det var också toppenväder. Även i år lottar vi ut en cykel bland deltagarna. Denna gång blir det en damcykel, säger Jon Forsmark. som är med i styrelsen för Korpen i Alfta.

Det var 125 personer som ställde upp och cyklade Ålslingan förra året. De startade från hälsingegård Löka och cyklade sedan via Norrby, Gäddvik, Runemo och Alfta tillbaka till Löka.

Loppet tar samma rutt i år. Sträckan är cirka 18 kilometer.

– I år får vi vara glada om vi kommer över 100 deltagare, säger Jon Forsmark.

Deltagarna cyklar i egen takt och man kan njuta av flera fina utsikter efter sjön.

De cyklister som är under 18 år ställer upp gratis och övriga betalar en startavgift.

– Vägen är bra. Det är asfalt hela vägen runt. Man cyklar genom ett kuperat landskap. Det är alldeles lagomt svårt, säger Jon Forsmark.

Ålslingan var från början även ett cykellopp för elitåkare. Starten var då från Alfta järn. Men med åren har Ålslingan utvecklats till ett rent motionslopp. Under många år var målet i Ovanåkers kyrkby, där man även hade en matkontroll. Man kunde cykla en kortare och en längre sträcka.

Nästa år är det 40:e gången som Ålslingan arrangeras och man har inom Korpen redan börjat fundera på detta jubileum.