Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ville Bylin slutar som alpin chef

/
  • Ville Bylin från Hudiksvall har varit alpin chef i Svenska skidförbundet i två år. Nu väljer han att lämna uppdraget.

Under våren 2013 började Ville Bylin från Hudiksvall jobba i sin nya roll som alpin chef i Svenska skidförbundet.
Efter två säsonger väljer han nu att kliva av uppdraget.
– Med tre små barn måste jag prioritera, säger han.

Annons

Vid OS i Sotji 2014 hade Ville Bylin från Hudiksvall jobbat som alpin chef i Svenska skidförbundet i knappt ett år. Då uttryckte han sig om ett drömjobb där han fick jobba med det han brann för. Men det fanns också nackdelar.

– Det är ett pussel att få i hop det, sa Ville Bylin en vecka före spelen i Sotji.

Arbetet som alpin chef har inneburit många resor och mycket tid borta från familjen, vilket nu gör att han väljer att lämna uppdraget för att i stället jobba som ekonomichef på ett företag i Hudiksvall.

– Det har varit ett fantastiskt roligt jobb. Men jag har lagt ner sjukt mycket tid och varit borta mycket från familjen. Med tre små barn måste jag prioritera, var sak har sin tid och jag vill vara mer delaktig hemma. I framtiden när barnen blivit större kanske jag kan komma tillbaka i någon roll, säger Ville Bylin.

Mycket har hänt under de två säsonger 37-årige Bylin varit alpin chef, och då inte bara på den sportsliga sidan.

– När jag klev på var det en ganska tung tid med ekonomiska smällar. Jag tycker att vi lyckades bygga upp en organisation för att skapa sportsliga resultat men också en ekonomisk grund för framtiden, säger Ville Bylin och hyllar människorna som varit med och skapat de senaste årens framgångar.

– Vi har bra människor i organisationen som brinner för det de gör. Under mina två säsonger tog vi 28 pallplatser i världscupen och det var många olika åkare som tog dom, fler har klivit fram.

Även om beslutet att kliva av för att prioritera familjen inte var särskilt svårt att fatta, är det ändå med visst vemod Ville Bylin lämnar posten. Ersätter gör nuvarande förbundskaptenen i skicross, Tommy Eliasson Winter.

– På ett sätt var det ett tungt beslut. Man har hjärta och älskar sporten, men familjen går alltid först.

Är rollen som alpin chef för betungande?

– Som vi hade det när jag klev på bantade man organisationen på grund av ekonomin, men inom idrotten är det ingen som accepterar att det ska göras mindre. Så vi tog bort personal men levererade mer och där har jag jobbat på alla håll och kanter. Från marknad till ungdomar och skidgymnasium. Det har varit roligt, men också krävande.

Vad kommer du sakna mest?

– Pulsen inom idrotten. Att stå på VM i Vail och känna spänningen är något som är unikt. Jag kommer också sakna personalen inom idrotten som har så stort engagemang och hjärta för sporten.

Ska man tro Ville Bylin ser framtiden inom svensk alpinsport ljus ut. På hemmaplan står många evenemang för dörren de kommande åren. Exempelvis står Åre som arrangör för junior-VM 2017 och VM 2019.

– Det ser väldigt bra ut. Med VM 2007 i minnet vet vi att det blir en jäkla kick med mästerskap på hemmaplan. Det såg vi ju även i Falun i vintras, säger han.

Mer läsning:

Så kände Ville Bylin inför OS i Sotji 2014.

Mer läsning

Annons