Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Alois bakar ekologiskt

Det var hans intresse för ekologisk mat som tog Alois Ravell till Sverige. Han hade bara tänkt stanna tre år, men han trivs så bra här att han blir kvar. I dag fyller Alois 60 år.

Alois Ravell är född i Österrike, nära gränsen till både Tyskland och Tjeckien.

Intresset för ett ekologiskt samhälle har funnits länge hos Alois.

– Men för 35 år sedan var det väldigt exotiskt i Österrike, säger Alois.

Så när han skiljde sig för 30 år sedan flyttade han till Belize, där han bodde en bit ute i skogen och försökte bygga upp en hållbar, ekologiskt livsstil.

I tio år jobbade han med projektet.

– Sen tog pengarna slut.

Han har mestadels jobbat som bagare. Han har bott i Portugal, Italien och Tyskland, innan han åkte till Channel Island, Jersey, och jobbade på ett bageri.

Det var där han jobbade när Dorothea Guth på Hudik brödkontaktade honom.

Läs också: Dorothea Guth vald till årets yrkeskvinna

– Jag jobbade som vanlig bagare, och Dorothea sökte någon som var intresserad av att jobba i ett ekologiskt bageri.

Så Alois tog chansen och åkte till Sverige.

Han hade bara tänkt stanna tre år, och sen åka tillbaka till Österrike.

– Men det är ett så bra ställe att jobba på, så jag bestämde mig för att stanna.

Förutom att Sverige ligger långt framme när det handlar om att odla och äta ekologiskt, så är Alois även imponerad över det svenska hantverket.

– Svenskarna är duktiga på alla möjliga sorters tillverkning.

Läs också: Ambulerande försäljning för Hudik Bröd

Alois tycker om att paddla kajak, och brukar paddla med Friluftsfrämjandet.

– Varje torsdag gör de kortare turer. Det börjar nu i maj, om bara ett par veckor, och håller på fram till september.

Men paddling i all ära, vad han mest ser han fram emot nu när våren är här på allvar, är att få sätta spaden i jorden.

I augusti i fjol köpte Alois en liten stuga i Nordenholm, och nu, när det har blivit lite varmare, har han kunnat flytta dit.

– Jag visste inte om det skulle gå att bo där under vintern. Så jag har isolerat lite för att kunna bo där året runt.

Förutom att han är intresserad av ekologisk mat, är han även intresserad av permakultur – att använda naturen som modell för att designa ett system som gör att både människor och naturen mår bra. Att man ser till platsens förutsättningar, ekologi och energieffektivitet.

Han vill kunna producera sin egen mat, hålla sig med egen ved, och han undersöker alternativa energikällor.

I dag fyller Alois 60 år. Men det blir inget större firande säger han.

– Jag brukar inte fira födelsedagar på något särskilt vis, jag jobbar som vanligt.